Data publicării:

Netanyahu anunță că nu va fi o încetare a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că nu ar putea exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus, punând sub semnul întrebării o parte-cheie a propunerii de armistițiu pe care președintele american Joe Biden a spus că ar fi venit chiar din partea Israelului, relatează Reuters. 

Biden a declarat vineri că Israelul a propus un acord care implică un armistițiu inițial de șase săptămâni cu o retragere parțială a armatei israeliene și eliberarea unor ostatici, în timp ce cele două părți negociau „o încheiere permanentă a ostilităților”.

Cu toate acestea, declarația de sâmbătă a lui Netanyahu arată că orice idee că Israelul ar fi de acord cu o încetare permanentă a focului înainte de „distrugerea capacităților militare și de guvernare ale Hamas” nu este viabilă. 

Discuții de pace au loc de luni de zile, Israelul cerând eliberarea tuturor ostaticilor și dorind distrugerea Hamas, în timp ce Hamas cere o încetare permanentă a focului, retragerea forțelor israeliene și eliberarea mai multor prizonieri palestinieni.

Hamas a declarat vineri că este gata să se implice „pozitiv și într-o manieră constructivă”, dar unul dintre înalții oficiali ai grupului, Mahmoud Mardawi, a declarat într-un interviu de televiziune în Qatar că nu a primit încă detaliile propunerii.

„Nu se poate ajunge la nici un acord înainte de retragerea armatei de ocupație și de încetarea focului”, a spus el. Acesta a mai adăugat că Hamas rămâne angajat în distrugerea Israelului.

Cum a început războiul Israel-Hamas

Războiul a început pe 7 octombrie, atunci când luptătorii grupării islamiste palestiniene au intrat în sudul Israelului din Gaza, ucigând peste 1.200 de oameni, majoritatea civili, și luând ca ostatici peste 250 de persoane, potrivit bilanţurilor israeliene.

Campania terestră și aeriană a Israelului în Gaza a lăsat teritoriul în ruine. 

Luna trecută, Netanyahu nu a ascultat apelurile liderilor mondiali trimițând trupe israeliene în Rafah, ultimul loc din Gaza în care armata israeliană nu intrase încă în forță, strămutând mai mult de un milion de palestinieni care se adăpostiseră în zonă. 

Israelul a spus că Rafah, la granița cu Egiptul, a fost ultima fortăreață principală pentru Hamas în Gaza și campania sa de distrugere a grupului nu va avea succes până nu când nu va intra în oraș.

Miercuri, consilierul pentru securitate națională al lui Netanyahu, Tzachi Hanegbi, a declarat că se așteaptă ca războiul din Gaza să continue în restul anului 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel