Data publicării:

Nepoata lui Nelson Mandela cere despăgubiri Familiei Regale a Marii Britanii pentru colonialismul din Africa

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Instagram Ndileka Mandela
Foto: Instagram Ndileka Mandela
Nepoata lui Nelson Mandela a cerut familiei regale britanice să plătească despăgubiri pentru colonialismul din Africa.

Ndileka Mandela, o autoare și activistă pentru climă, a participat duminică la o emisiune cu Laura Kuenssberg, unde a îndemnat Marea Britanie să își recunoască rolul în colonizarea unor părți din Africa și a vorbit despre „apartheidul climatic” ca o consecință dureroasă a moștenirii coloniale, conform The Independent.

„Sper că s-ar putea face o recunoaștere a ceea ce s-a făcut țărilor pentru a le coloniza, pentru că încă suferim foarte mult de pe urma colonizării, în ceea ce privește cultura noastră ca oameni negri”, a spus ea, vorbind de la conferința climatică Cop28 din Dubai. „Deci trebuie să existe mai întâi o admitere a faptului că «da, recunoaștem că v-am deplasat ca popor». Apoi putem vorbi de despăgubiri.”

Vindecarea începe cu despăgubiri din partea englezilor

 

Întrebată dacă ar dori să vadă despăgubiri din partea familiei regale, ea a răspuns: „Da, aș vrea. Acolo începe vindecarea. Dacă te cerți cu persoana de lângă tine și ajungi la o neînțelegere, când te așezi la masă și îți recunoști partea, ambele părți își recunosc partea în dezamăgirea a ceea ce s-a întâmplat, atunci începe vindecarea. Dacă se întâmplă asta, vindecarea va începe cu siguranță.”

Remarcile ei vin la două luni după ce Regele Charles a fost lăudat pentru că a recunoscut aspectele mai „dureroase” ale relației Marii Britanii cu Kenya, într-un discurs istoric remarcabil prin contriția sa față de nedreptățile coloniale.

Charles a spus atunci: „…trebuie să recunoaștem și cele mai dureroase momente ale relației noastre lungi și complexe. Abuzurile din trecut sunt o cauză a celei mai mari tristeți și a celui mai profund regret. Au fost acte de violență abominabile și injustificabile comise împotriva kenyanilor, în timp ce duceau o luptă dureroasă pentru independență și suveranitate. Și, pentru asta, nu există nicio scuză.”

Ce înseamnă rasismul regal

 

Mandela a fost apoi întrebată despre tratamentul aplicat Prințului Harry și Meghan Markle, într-o săptămână în care discuția a revenit la presupusul „rasism regal” care ar fi ridicat îngrijorări cu privire la culoarea pielii Prințului Archie.

Numele a doi membri ai familiei regale - Regele Charles și Prințesa de Wales - au fost date în traducerea în limba olandeză a Endgame, o nouă carte despre familia regală scrisă de reporterul regal Omid Scobie.

Scobie nu a scris numele în versiunea engleză a cărții și a negat că le-a adăugat în versiunea lansată în Olanda.

Întrebată dacă a simțit că Ducele și Ducesa de Sussex au fost victime ale rasismului în Marea Britanie, Mandela a spus: „Cred că Harry și Meghan au trebuit să își găsească propria voce, într-un mod similar cu Bunicul, care a trebuit să își găsească propria voce. Ei ar trebui să primească, ca orice altă persoană, spațiu să își exprime orice nemulțumiri au.

„Nu pot să vorbesc despre faptul că copiii lui Harry și Meghan au fost discriminați, pentru că nu am informații directe despre asta. Cu toate acestea… el ar trebui să aibă voie să își exprime orice vrea să exprime și să își aleagă propria cale.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel