„Sancțiunile voastre stârnesc râsul”. Nepoata liderului suprem al Iranului le-a cerut guvernelor străine să întrerupă legăturile cu regimul „ucigaș de copii” din Teheran
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 28 noi 2022, 08:26
WhatsApp
O nepoată a liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, le-a cerut guvernelor străine să întrerupă toate legăturile cu regimul „ucigaș de copii” din Teheran, într-un videoclip postat online la două zile după ce a fost arestată.    

Videoclipul cunoscutei activiste Farideh Moradkhani a circulat pe internet după ce a fost distribuit vineri de fratele ei din Franța, Mahmoud Moradkhani. Mahmoud Moradkhani a spus că sora sa a fost arestată miercuri după ce a mers la parchet în urma unei citații, potrivit The Guardian.

În videoclip Farideh Moradkhani a condamnat „opresiunea clară și evidentă” la care au fost supuși iranienii și a criticat inacțiunea comunității internaționale.

„Acest regim nu este loial niciunui dintre principiile sale religioase și nu cunoaște nicio lege sau regulă decât forța și menținerea puterii în orice mod posibil”, a spus ea în videoclip. Ea s-a plâns că sancțiunile impuse regimului a „stârnesc râsul” și a declarat că iranienii au fost lăsați „singuri” în lupta lor pentru libertate. Nu era clar când a fost înregistrat videoclipul.

Farideh Moradkhani provine dintr-o ramură a familiei ayatollahului Khamenei care are un istoric de opoziție față de conducerea clericală a Iranului și a fost închisă anterior în țară.

Iranul a fost zguduit de cele peste 10 săptămâni de proteste care s-au răspândit în toată țara după moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă în vârstă de 22 de ani, arestată de poliția morală pentru că și-a purtat hijabul în mod necorespunzător. Autoritățile iraniene susțin că fata a murit din cauze naturale, determinate de o afecțiune preexistentă, dar familia ei susține că a fost bătută.

Protestele împotriva instituției clericale s-au transformat într-o mișcare largă de a contesta teocrația care conduce Iranul din 1979.

Două actrițe iraniene au fost arestate - ce orori riscă să îndure în detenție. UNICEF transmite un semnal de alarmă în cazul copiilor

Iranul este în prezent scena unor orori care ies la suprafață în urma protestelor din țară.

Două actrițe iraniene cunoscute au fost arestate de forțele de securitate după ce și-au arătat sprijinul față de mișcarea de protest care se desfășoară în prezent, în timp ce autoritățile își intensifică represiunea împotriva dizidenților. Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi au fost arestate separat pentru că au susținut public protestele la nivel național, potrivit agenției de știri Tasnim. Începând cu luna septembrie, în Iran au avut loc demonstrații pe scară largă, declanșate de moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani, aflată în custodia poliției morale a Iranului. Amini, o iraniană kurdă, a murit după ce a fost reținută pentru că nu și-a purtat hijabul în mod corespunzător.

Riahi a fost arestat de forțele de securitate iraniene duminică, a informat agenția de știri Tasnim. Actrița, care este cunoscută pentru rolurile sale din serialele de televiziune „Iosif profetul” și „Noaptea a zecea”, precum și pentru filmele „Cina cea de taină”, a postat un videoclip în care s-a afișat fără batic pe 18 septembrie, la două zile după moartea lui Amini. Într-un incident separat, Ghaziani, care este cunoscută în Iran pentru aparițiile ei în filme precum „As Simple as That” și „Days of Life”, a postat sâmbătă un videoclip pe contul ei de Instagram în care apare fără batic, legându-și părul într-o coadă prinsă la spate, notează CNN.

„Acesta poate fi ultima mea postare. Din acest moment, dacă mi se întâmplă ceva, să știți că voi fi mereu alături de poporul Iranului până la ultima mea suflare”, a spus ea în descrierea clipului.

Ghaziani a fost arestată de forțele de securitate în baza unei hotărâri judecătorești la doar o zi după ce videoclipul a fost postat. Ea a fost apoi adusă la parchet și acuzată de acțiuni împotriva securității iraniene și de implicare în activități de propagandă îndreptate împotriva regimului iranian, potrivit agenției de știri Fars, afiliată statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?