Data publicării:

Nemții alocă 700 mil. euro fabricii de baterii pentru mașini electrice Northvolt, deși și-au înghețat cheltuielile

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels/Kindel Media
Foto cu rol ilustrativ: Pexels/Kindel Media
O fabrică de baterii pentru mașini electrice va fi construită cu sprijinul statului german.

O fabrică de baterii pentru mașini electrice va fi construită cu sprijinul statului german, care va aloca 700 de milioane de euro pentru acest proiect, în ciuda faptului că a decis să oprească temporar cheltuielile, conform Bloomberg, citat de Agerpres.

Proiectul este parte dintr-un fond special pentru tranziție climatică și este primul care primește ajutor public, după ce Curtea Constituțională a Germaniei a oprit guvernul să folosească fondul special pentru tranziție climatică, afectând planurile de cheltuieli ale Berlinului.

Era nevoie de o intervenție rapidă a statului pentru ca acordul cu firma suedeză Northvolt AB, care va construi fabrica de baterii, să nu fie compromis, a declarat pentru Bloomberg o sursă care a preferat să rămână anonimă.

Cum se împart banii

 

Din totalul subvențiilor, 564 de milioane de euro vor fi oferite de guvernul federal, iar diferența va fi suportată de landul Schleswig Holstein, unde va fi amplasată fabrica de baterii, potrivit unui comunicat al Ministerului german al Economiei, emis duminică.

Acest caz arată dificultățile cu care se confruntă guvernul de la Berlin în încercarea de a-și implementa agenda, având în vedere situația delicată a finanțelor publice.

La jumătatea lunii noiembrie, ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner, a anunțat oprirea cheltuielilor, după ce Curtea Constituțională a stabilit că transferul a aproximativ 60 de miliarde de euro dintr-un fond destinat combaterii pandemiei Covid-19, către un fond special pentru tranziție climatică, a fost neconstituțional. Toate plățile noi au fost suspendate, dar se pot face excepții de la oprirea cheltuielilor pe baza unei analize individuale de la caz la caz.

Care este miza, în opinia ministrului german al Economiei

 

“Obținerea finanțării pentru Northvolt este un pas important pentru a demara o investiție privată majoră, care va genera valoare adăugată și locuri de muncă într-o industrie a viitorului. Este un lucru bun că am reușit să obținem o excepție de la oprirea cheltuielilor”, a spus ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Compania suedeză Northvolt are în plan să producă celule pentru baterii electrice la o fabrică situată lângă Heide (Germania), începând din 2026. Investițiile totale se ridică la 4,5 miliarde de euro, iar noua fabrică ar urma să creeze aproximativ 3.000 de locuri de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel