Nelson Mandela a murit, la vârsta de 95 de ani
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
nelson-mandela
nelson-mandela

Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, a murit joi seara, la vârsta de 95 de ani. Anunțul a fost făcut cu aproximativ jumătate de oră înainte de miezul nopții, de către actualul președinte sud-african, Jacob Zuma. Acesta a adăugat că Nelson Mandela va avea parte de funeralii de stat, urmând ca drapelul sud-african să fie coborât în bernă, până la înmormântarea laureatului cu premiul Nobel pentru Pace.

Nelson Mandela era îngrijit la domiciliu de 22 de medici, încă de la 1 septembrie, după ce a fost spitalizat timp de trei luni din cauza unei infecţii pulmonare şi a mai multor complicații.

Deşi pneumonia a părut să-i dea pace, plămânii săi au avut de suferit de-a lungul timpului, devenind extrem de sensibili.

Nelson Mandela a suferit de tuberculoză, boală pe care a contactat-o în timpul detenţiei pe insula-închisoare Robben Island, din largul Cape Town, unde a stat 18 dintre cei 27 de ani de închisoare petrecuți în temniţele regimului de apartheid.

Cine a fost Nelson Mandela

Nelson Mandela s-a născut la data de 18 iulie 1918. El a fost condamnat la închisoare pe viață, la 12 iunie 1964, după ce fusese arestat în 1962. La 11 februarie 1990, a fost însă eliberat, după 27 de ani petrecuți în detenție, în urma unei campanii internaționale de lobby pentru cauza sa, potrivit Wikipedia.

Citește și: Câteva lucruri esențiale de știut despre Nelson Mandela

Devenind președintele Congresului Național African, Nelson Mandela și-a publicat autobiografia și a condus negocierile cu președintele țării, F.W. de Klerk, pentru abolirea politicii opresive a apartheidului și organizarea de alegeri universale. Aceste fapte au adus în 1994 victoria partidului său, fiind format un guvern de unitate națională.

Între 1994 și 1999, Nelson Mandela a ocupat funcția de președinte al Africii de Sud. Ca șef de stat (conducător de jure și de facto al guvernului), a inițiat o nouă constituție și a format o comisie pentru cercetarea abuzurilor împotriva drepturilor omului din trecut. A introdus politici menite să încurajeze reforma agrară, extinderea serviciilor de sănătate publică și combaterea sărăciei.

Extrem de respectat în țara sa, Nelson Mandela a ajuns să fie descris drept „părinte al națiunii”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel