Nelson Mandela a murit, la vârsta de 95 de ani
Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, a murit joi seara, la vârsta de 95 de ani. Anunțul a fost făcut cu aproximativ jumătate de oră înainte de miezul nopții, de către actualul președinte sud-african, Jacob Zuma. Acesta a adăugat că Nelson Mandela va avea parte de funeralii de stat, urmând ca drapelul sud-african să fie coborât în bernă, până la înmormântarea laureatului cu premiul Nobel pentru Pace.
Nelson Mandela era îngrijit la domiciliu de 22 de medici, încă de la 1 septembrie, după ce a fost spitalizat timp de trei luni din cauza unei infecţii pulmonare şi a mai multor complicații.
Deşi pneumonia a părut să-i dea pace, plămânii săi au avut de suferit de-a lungul timpului, devenind extrem de sensibili.
Nelson Mandela a suferit de tuberculoză, boală pe care a contactat-o în timpul detenţiei pe insula-închisoare Robben Island, din largul Cape Town, unde a stat 18 dintre cei 27 de ani de închisoare petrecuți în temniţele regimului de apartheid.
Cine a fost Nelson Mandela
Nelson Mandela s-a născut la data de 18 iulie 1918. El a fost condamnat la închisoare pe viață, la 12 iunie 1964, după ce fusese arestat în 1962. La 11 februarie 1990, a fost însă eliberat, după 27 de ani petrecuți în detenție, în urma unei campanii internaționale de lobby pentru cauza sa, potrivit Wikipedia.
Citește și: Câteva lucruri esențiale de știut despre Nelson Mandela
Devenind președintele Congresului Național African, Nelson Mandela și-a publicat autobiografia și a condus negocierile cu președintele țării, F.W. de Klerk, pentru abolirea politicii opresive a apartheidului și organizarea de alegeri universale. Aceste fapte au adus în 1994 victoria partidului său, fiind format un guvern de unitate națională.
Între 1994 și 1999, Nelson Mandela a ocupat funcția de președinte al Africii de Sud. Ca șef de stat (conducător de jure și de facto al guvernului), a inițiat o nouă constituție și a format o comisie pentru cercetarea abuzurilor împotriva drepturilor omului din trecut. A introdus politici menite să încurajeze reforma agrară, extinderea serviciilor de sănătate publică și combaterea sărăciei.
Extrem de respectat în țara sa, Nelson Mandela a ajuns să fie descris drept „părinte al națiunii”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News