Neliniște-piesa unui autor rus interzis de Putin- premieră la Odeon, în regia lui Bobi Pricop, cu Dorina Lazăr în rolul principal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
În cea mai recentă premieră a Teatrului Odeon, spectacolul „Neliniște” de Ivan Vîrîpaev, regia Bobi Pricop, actrița Dorina Lazăr o întruchipează pe scriitoarea Ula Richter, alături de Nicoleta Lefter, Niko Becker, Alexandru Papadopol, Mihai Smarandache, Gabriel Pintilei.

Primele spectacole au loc în Sală Majestic, pe 23 mai, ora 19.30 și 28 mai, ora 19.00.

Ivan Vîrîpaev (n. 3 august 1974) este cel mai cunoscut și mai frecvent montat dramaturg, regizor de teatru și film, scenarist, producător și actor rus contemporan. Vîrăpaev, stabilit în Polonia, este interzis în prezent în teatrele din țara natală, din cauza poziționării sale anti-război. 

„Sunt atât de cuprinsă de neliniște… de neliniștea rolului… a actorului în rol… a actorului nemișcat în fața publicului încât nu îmi vin în minte decât replicile autorului, ale lui Vîrîpaev: iubire înseamnă neliniște, iubirea ești tu, tu ești neliniștea care se scurge în pieptul meu, neliniștea e setea de a iubi pe cineva care curge veșnic”, spune actrița principală, Dorina Lazăr.

„Ce m-a interesat la piesa lui Vîrîpaev, dincolo de poezia extraordinară a textului, este faptul că transformă un interviu de PR despre Premiile Nobel și o carieră de succes în literatură într-o chestionare a granițelor dintre artist și arta sa, dintre trecutul întunecat al creatorului și lumina pe care creația sa o aduce în lume. Mi se pare important să deschidem această conversație, mai ales acum când există atâtea controverse despre viețile personale ale unor artiști canonici — cărora li se contestă poate dreptul de a mai fi considerați astfel, din pricina unor alegeri personale absolut condamnabile”, spune regizorul piesei, Bobi Pricop.

Piesa, scrisă în 2018, este o poveste despre autori care își creează nu numai lucrările, ci și propriul mit – cea mai specifică și intensă, precum și cea mai strălucitoare și autentică realitate.

„Neliniște este, în primul rând, un spectacol despre relația dintre artă și viață, dintre creație și creator, dintre dragoste, Dumnezeu și toate lucrurile cărora încercăm să le dăm un sens (tocmai prin credință, artă sau dragoste). La fel ca viața, teatrul este și provoacă neliniște; fiecare dintre noi este un ghem de neliniști pe care arta, sub toate formele ei, încearcă, și poate chiar ajută, să (ni) le descâlcească”, spune
Bobi Pricop, care montează la Odeon cea de-a patra piesă a dramaturgului Ivan Vîrîpaev, după UFO, Iluzii și Conferința iraniană.

Traducerea aparține Ralucăi Rădulescu, iar scenografia e semnată de Oana Micu. Din distribuția piesei ”Neliniște” fac parte Dorina Lazăr, Nicoleta Lefter, Niko Becker, Alexandru Papadopol, Mihai Smarandache, Gabriel Pintilei. Durata este de 1h 45’. Următoarele reprezentații sunt programate în Sala Majestic pe 2, 3 și 10 iunie, ora 19.00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel