Data publicării:

Nehammer, nou mesaj privind aderarea României la Schengen. Se cer despăgubiri de 200 de milioane de euro pe lună

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Guvernul condus de Karl Nehammer a transmis un nou mesaj privitor la aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Cancelaria Federală din Viena a reiterat răspunsul negativ pentru aderarea României și Bulgariei și a subliniat că Schengen nu este o problemă partizană, ci o problemă de securitate. Protecția frontierelor externe aparent nu funcționează, potrivit austriecilor, scrie TAZ.

Este „dreptul și datoria fiecărui stat membru de a-și reprezenta interesele naționale”, a precizat guvernul austriac. Acesta a ignorat faptul că prim-ministrul Ungariei Viktor Orbán, unul dintre cei mai importanți aliați ai ÖVP, a transmis un mesaj în disonanță cu ceea ce consideră Viena.

Problema migrației „ilegale” a fost deja problema dominantă pentru Partidul Popular din Austria (ÖVP) la cele patru alegeri de stat. Dar strategia de a câștiga voturi de la partidul de dreapta FPÖ nu a funcționat pentru ÖVP. Formațiunea politică a lui Karl Nehammer a pierdut aproape 10 procente și majoritatea absolută în Austria Inferioară.

Austria este de așteptat să aleagă un nou parlament în toamna anului 2024. În sondajele actuale, FPÖ este pe primul loc - iar ÖVP ar fi în cel mai bun caz un partener de guvernare. 

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Dacă Austria e ”low”, Ungaria e de patru ori ”low”. Nu o spunem noi, o spun datele oficiale, aceleași care dau România ca fiind bine

Se cer daune de 200 de milioane lunar

 

Antreprenorul român și fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu cere despăgubiri de 200 de milioane de euro pe lună.

Acesta spune că prejudiciul adus economiei românești este enorm, iar votul ține de respectul pentru 30 de milioane de cetățeni români și bulgari care nu au aceleași drepturi cu alți cetățeni ai Uniunii Europene, în condițiile în care cele două țări au îndeplinit toate criteriile de aderare de mai mulți ani.

„Mi se pare că doi lideri din Austria, cancelarul şi ministrul de interne, practic încearcă să ia ostatice toate valorile şi principiile Uniunii Europene de când s-a fondat Uniunea Europeană şi nu să nu mai respecte nimic, pentru că aşa vor ei. Eu nu cred că lucrurile vor rămâne aşa. Din punct de vedere economic, eu cred că Schengen este şi o chestiune economică sau este, poate în primul rând o chestiune economică. Este o chestiune şi de respect pentru 30 de milioane de cetăţeni români şi bulgari. Dar este o problemă economică şi dacă nu conştientizăm acest lucru, trebuie să mergem în toate punctele noastre de trecere a frontierei către vest şi să vedem acolo tiruri care stau zile întregi ca să treacă punctul de trecere a frontierei. Şi sunt kilometri de tiruri“, a menţionat Nicolescu, într-o conferinţă de presă, organizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), imediat după votul negativ al Austriei și Țărilor de Jos din decembrie 2022.

O „palmă nemeritată” a spus la rândul său europarlamentarul Eugen Tomac.

Atât România, cât și Bulgaria, au îndeplinit toate condițiile de ani de zile. Cu toate acestea, în decembrie, Austria și Țările de Jos au votat negativ în Consiliul JAI.

O rezoluție a Parlamentului European a arătat recent cât de singur este guvernul negru-verde de la Viena în această problemă. 526 de europarlamentari au votat pentru si doar 57 împotriva ca Bulgaria și România să fie admise cât mai repede in zona Schengen. Aceasta este una dintre „cele mai vizibile realizări ale integrării europene”, se arată în textul de vot. Este inacceptabil ca cetățenii să fie discriminați la graniță cu timpi de așteptare care uneori pot dura zile întregi, pierderi economice și emisii inutile.

Spre deosebire de Țările de Jos, Austria este menționată de două ori în rezoluție. Argumentul folosit de Viena – este vorba despre combaterea migrației ilegale – nu face parte din criteriile clar definite pentru apartenența la Schengen. Chiar și președintele federal austriac Alexander Van der Bellen a regretat decizia guvernului independent din decembrie. Austria se află într-o „situație dificilă” din cauza numărului mare de solicitanți de azil.

„Din păcate, trebuie să recunosc că nu văd legătura dintre această problemă și aderarea la Schengen a României și Bulgariei”, a spus președintele de la Viena.

CITEȘTE ȘI      -      Răspuns privind aderarea la Schengen. Eugen Tomac (PMP): Comisia Europeană este alături de România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel