Data publicării:
Nehammer, întâlnire cu Scholz. Cancelarul Austriei, nou mesaj privind extinderea Schengen
Olaf Scholz și Karl Nehammer s-au întâlnit astăzi în Austria, la Salzburg.
Pentru prima dată în ultimii zece ani, un cancelar german se află într-o vizită de stat în Austria, conform Merkur.
Înainte de vizită, purtătoarea de cuvânt a guvernului german, Christiane Hoffmann, a declarat că discuțiile ar trebui să abordeze „problemele actuale de politică de securitate”, în special războiul din Ucraina, precum și problemele de politică europeană și economică. Deși țările vecine au multe în comun, se pare că există și disensiuni.
La întâlnirea din Austria, Karl Nehammer a dorit să abordeze, printre altele, controalele la frontieră din spațiul Schengen, a informat agenția de presă austriacă APA.
„Germania continuă să efectueze controale la frontiera cu Austria, ceea ce arată că sistemul Schengen nu funcționează structural”, a spus Nehammer.
De asemenea, poliția austriacă vrea să efectueze controale sporite la frontieră dacă Germania va legaliza canabisul la începutul anului 2024, așa cum este planificat în prezent, relatează postul de televiziune austriac Puls24.
Ce a declarat Karl Nehammer despre extinderea Spațiului Schengen
„Sunt foarte mulțumit că, pentru prima dată în mai bine de 10 ani, un cancelar federal al Republicii Germania se află într-o poziție oficială în Austria. Nu suntem doar vecini, ci și strâns legați din punct de vedere cultural și în problemele relațiilor economice.
Dacă ne uităm la regiunile noastre de graniță, în adevăr, acestea nu mai sunt regiuni de graniță, pentru că oamenii au depășit de mult aceste granițe în realitățile lor de viață - fie ca antreprenori, fie ca atunci când își întemeiază familii. Și așa am crescut împreună într-o oarecare măsură”, a declarat cancelarul federal Karl Nehammer la conferința de presă comună cu Olaf Scholz la Universitatea Mozarteum din Salzburg.
„Parteneriatul cu Republica Federală Germania este deosebit de important, deoarece suntem foarte adesea aliați când vine vorba de modul în care dorim să modelăm politica europeană și să dezvoltăm în continuare UE, ținând întotdeauna cont de faptul că pot exista și interese diferite. Germania este unul dintre cei mai importanți parteneri ai noștri în turism", a declarat cancelarul.
CITEȘTE ȘI - Austria și Ungaria, plasate pe lista de „idioți utili“ ai lui Putin. Cum a mințit Nehammer în favoarea Rusiei
În ceea ce privește conținutul politic, există provocări majore care trebuie abordate împreună, a mai spus Nehammer. Pe de o parte, războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei cu toate consecințele sale și, pe de altă parte, migrația neregulată. Cei doi șefi de guvern au convenit că, pentru a avea o protecție eficientă a frontierelor externe, trebuie să se poată reloca rapid migranții în țările lor de origine. Dar asta înseamnă și că trebuie stabilite și extinse relații stabile și durabile cu țările de origine, a explicat cancelarul:
„Aici, Germania și Austria sunt de aceeași parte. Pentru că doar dacă avem o frontieră externă sigură și doar dacă putem asigura ordinea și securitatea în Uniunea Europeană într-un timp rezonabil, vom câștiga încrederea oamenilor în proiectul european.”, a spus Nehammer.
În ceea ce privește Spațiul Schengen și extinderea sa, cancelarul federal al Austriei a prezentat perspectiva austriacă și a spus că 112.000 de cereri de azil au fost depuse în Austria în 2022, dintre care 75% au fost înregistrate pentru prima dată, deși solicitanții au traversat o țară din UE.
„Numerele sunt în scădere în Austria, dar în același timp cresc în Germania. Suntem o comunitate bazată pe solidaritate în cadrul UE, așa că nu ne pasă de cifre. Și atâta timp cât actualul sistem Schengen nu funcționează, sunt necesare eforturi comune în Europa pentru a consolida protecția frontierelor externe.
Prin urmare, vom fi alături de Germania atunci când vine vorba de a continua măsurile Comisiei”, a spus Nehammer.
Cancelarul Austriei a vorbit și despre pașii în direcția bună care se fac și proiectele-pilot la granițele cu România și Bulgaria, plus un acord cu Tunisia, despre care acesta crede că va fi de perspectivă, conform bundeskanzleramt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News