Nehammer, acuzat de „violență și aroganță” și către Salvini: O palmă în față solidarității europene / Italia merge la CEJ împotriva Austriei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Italia intenționează să meargă la Curtea Europeană de Justiție împotriva Austriei din cauza controalelor la frontieră introduse de Viena, ca reacție la imigranții ilegali sosiți la Lampedusa. 

În timp ce Austria pune în aplicare controale la frontieră cu Italia, ca reacție la cei peste 12.000 de migranți care au sosit pe insula siciliană Lampedusa săptămâna trecută, vecinul său amenință că va depune recurs la Curtea Europeană de Justiție împotriva unui stat membru Schengen și al Uniunii Europene, conform newsendip.

Într-un interviu pentru ziarul austriac Kleine Zeitung, cancelarul austriac Karl Nehammer, de la Partidul Popular Austriac, a declarat în weekend că autoritățile au intensificat verificările la granița cu Italia pentru a „lupta împotriva rutelor contrabandiștilor”.

Dar el a anunțat, de asemenea, că Austria va spori controlul la frontiera cu Italia, chiar dacă, de exemplu, tranzitul în Pasul Brenner, o trecătoare montană din Alpi care formează granița dintre Italia și Austria, nu a crescut „semnificativ” până acum.

Luni, viceprim-ministrul italian și ministrul transporturilor Matteo Salvini a criticat ferm guvernul austriac și planul acestuia. El a postat pe X un mesaj în care a spus că „decizia Vienei de a întări controalele asupra vehiculelor care vin din Italia este o palmă în față solidarității europene” și o „ofensivă gravă la adresa forțelor de ordine italiene și a voluntarilor care au fost angajați în apărarea granițelor europene.”

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, un critic puternic al Uniunii Europene, a făcut apel la solidaritate din partea celorlalte state membre în tratarea migranților sosiți la Lampedusa.

În timp ce Salvini și Nehammer împărtășesc opinii similare cu privire la politica anti-migrație, ministrul italian a invocat „interdicțiile ilegitime și discriminatorii” împotriva Italiei și a susținut că, în loc să construiască „forturi în Alpi, să pedepsească muncitorii precum șoferii de camion și turiștii”, Austria „ar trebui să trimită mijloace și oameni care să ajute în Marea Mediterană”.

Potrivit Austriei, controlul la frontieră în regiunile Carintia și Tirol poate fi sporit într-o perioadă scurtă. Ministerul de Interne a spus că autoritățile se concentrează pe controalele împotriva traficului de persoane prin căutarea în vehiculele folosite de traficanți.

CITEȘTE ȘI       -      Ce spun cetățenii din Austria despre aderarea României la Schengen. Un sociolog a prezentat datele pe care se bazează Nehammer

Nehammer, acuzat de „violență și aroganță”

Dar pentru Salvini acesta este un „act de violență și aroganță”, care duce la „concurență neloială din Austria împotriva antreprenorilor și transportatorilor de camioane europeni”, deoarece blochează accesul rutier principal al Italiei în Europa de Nord.

Prin urmare, Italia a decis să conteste decizia la Curtea Europeană de Justiție împotriva unui alt stat membru al Uniunii Europene.

„Acesta este un gest puternic, neobișnuit, dar necesar”, a spus miercuri ministrul transporturilor, care încearcă să „pună capăt acestei rușini”.

În iunie, Giorgia Meloni a vizitat Austria, o premieră în opt ani pentru un președinte italian, după o vizită a cancelarului în Italia cu o lună înainte.

Ea a lăudat apoi că cele două guverne au împărtășit aceleași opinii cu privire la migrație și a subliniat „cooperarea” lor pentru „schimbarea paradigmei Consiliului European cu privire la problema fluxurilor de migrație ilegală”.

Nehammer a concluzionat că „relațiile lor se vor intensifica și mai mult în lunile și anii următori”.

De asemenea, Franța a anunțat că va consolida forțele de poliție la granița cu Italia.

CITEȘTE ȘI       -      Rareș Bogdan vs. Nehammer / „Asta vom face dacă omul nu înțelege prin bun simț că România trebuie primită în Schengen“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?