Negrescu, despre relația cu UE: România are nevoie de un consens
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a afirmat vineri, la şedinţa săptămânală a Comitetului de Coordonare a Sistemului naţional de gestionare a Afacerilor Europene, că 'România are nevoie de un consens instituţional şi politic în relaţia cu instituţiile europene'. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), ministrul Negrescu a prezidat, vineri şedinţa săptămânală a comitetului menţionat, întâlnire la care au participat reprezentanţi la nivel de secretar de stat ai mai multor ministere, reprezentanţi ai Parlamentului şi ai autorităţilor locale. 

Pe agendă s-au aflat teme precum pregătirile pentru exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România în primul semestru din 2019, precum şi respectarea obligaţiilor României de stat membru al Uniunii Europene referitoare la situaţia transpunerii legislaţiei europene. 

'Rolul ţării noastre în Uniunea Europeană este o prioritate pentru actuala guvernare, fapt ce a reieşit îi în urma vizitei premierului Mihai Tudose la Bruxelles, la care am avut plăcerea să particip. Toate întâlnirile cu înalţii oficiali ai Uniunii Europene au avut efectul scontat. România îşi respectă toate angajamentele asumate anterior. Totodată, modul de relaţionare cu instituţiile europene va fi îmbunătăţit. Mă refer la un plus de seriozitate, un plus de pragmatism. În acest sens, coordonarea între instituţii este prioritară, pentru ca România să aibă o poziţionare clară în raport cu partenerii europeni. Efortul nostru este de a clădi acest echilibru şi consens instituţional şi politic în problematica afacerilor europene', a declarat Victor Negrescu, citat în comunicatul MAE, scrie Agerpres.

Platformă de consultare publică

În cadrul şedinţei, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evidenţiat importanţa cooperării interinstituţionale şi a participării tuturor actorilor relevanţi la procesele interne de fundamentare a poziţiilor oficiale ale Românei. De asemenea, au fost prezentate măsurile privind cooperarea interministerială pentru pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019. 

'Vom crea o platformă de consultare publică în vederea pregătirii pentru exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România. Toată lumea trebuie să fie implicată în acest proces. Atât autorităţile statului, cât şi actori ai societăţii civile', a accentuat Victor Negrescu, potrivit comunicatului menţionat. 

Totodată, în cadrul întâlnirii au fost aduse în discuţie ultimele evoluţii privind dosarele aflate în dezbatere în cadrul Parlamentului European şi a Comisiei Europene. Cu acest prilej, au fost prezentate ultimele evoluţii privind negocierile pe dosarul Brexit, precum şi pe celelalte teme de actualitate europeană, mai menţionează comunicatul MAE. 

Comitetul de coordonare a Sistemului naţional de gestionare a Afacerilor Europene, care funcţionează în actuala sa formă în baza HG nr.34/2017 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional de gestionare a Afacerilor Europene în vederea participării României la procesul decizional al instituţiilor Uniunii Europene, îşi desfăşoară activitatea sub conducerea Ministrului delegat pentru Afaceri Europene şi sub îndrumarea Prim-ministrului României. 

Principalul obiectiv al acestuia este asigurarea participării eficiente a României la procesul decizional din cadrul instituţiilor Uniunii Europene. Comitetul se reuneşte săptămânal, asigurând o reprezentare a ministerelor şi a altor organe de specialitate, la nivel de secretar de stat cu atribuţii în domeniul afacerilor europene.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel