Negocierile pentru bugetul UE, între Schultz și Merkel. România așteaptă ”jocurile din CE”
Comunitatea europeană se adună din nou în jurul mesei de negociere pentru a stabili bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Prima tentativă de a stabili un buget comun a eșuat în noiembrie, atunci când liderii europeni nu au rezonat cu propunerea președintelui Consiliului European, Herman van Rompuy. Au fost doar zâmbete când cancelarul german Angela Merkel a urmărit un meci de fotbal amical disputat de țara ei cu Franța, împreună cu președintele Francois Hollande - dar va continua această atmosferă și joi, se întreabă Euronews.
Subiectul tăierilor din bugetul UE îi separă pe cei doi, Angela Merkel dorind tăieri mai mari de buget, în timp ce Francois Hollande vrea să protejeze cheltuielile Europei. La ultimul summit din noiembrie, președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a propus un buget de 973 de miliarde de euro, cu 25 de miliarde mai puțin decât se stabilise inițial. Chiar și în acest context, țări din grupul contribuabililor, precum Franța, Marea Britanie și Olanda vor reduceri mai adânci ale bugetului.
Președintele Parlamentului European, Martin Schultz, este împotriva celor care doresc alte tăieri pentru bugetul comun european. ”Colegii mei și cu mine nu acceptăm ca statele membre să facă la nivel european aceleași greșeli pe care le fac acasă la ele - că vor accepta un deficit de buget este exagerat. Spun clar că nu voi semna o astfel de înțelegere”, spune dl. Schultz.
Cel mai vocal lider european în ceea ce privește cererea de noi scăderi bugetare este premierul britanic David Cameron.
Poziția României, în funcție de ”jocurile din interiorul CE”
La reuniunea liderilor europeni din noiembrie a participat din partea României președintele Traian Băsescu. Înaintea plecării sale au existat contre cu premierul Victor Ponta, care îi cerea să folosească dreptul de veto pentru a se opune unor tăieri ale bugetului multianual, ce afectau în mod special agricultura.
Traian Băsescu a declarat astăzi de pe aeroportul Henri Coandă, înaintea decolării avionului său spre Bruxelles, că România nu va accepta tăieri ale fondurilor pentru Politica Agricolă de Coeziune (PAC). ” În noiembrie, esenţa a fost legată de nivelul de reducere a bugetului faţă de propunerea Comisiei Europene. Negocierile se reiau de la reducerea de 70 de miliarde, iar miza este de unde să se reducă încă 30 de miliarde faţă de propunerea comisiei. Aici obiectivele noastre par a fi clare. Vom vedea care sunt jocurile din interiorul CE, dar în mod categoric România va susţine ca cele 30 de miliarde să nu fie reduse de la Politica Agricolă Comună şi de la Coeziune. Vom vedea ce va fi acolo”, a declarat șeful statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News