Negocieri Rusia-Ucraina pentru încetarea războiului. Ce spune Chirieac
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat ce ar însemna pentru Rusia eliminarea din sistemul bancar SWIFT.

'Când au loc negocieri, se produce un armistițiu. Se pare că Rusia nu a dorit să facă lucrul acesta. În privința speranțelor din cadrul negocierilor, am văzut ce solicită Ucraina, ce solicită Rusia. Pozițiile sunt ireconciliabile. Ucraina cere returnarea Crimeii și multe alte lucruri. Rusia cere acceptarea invadării Crimeii și statut de neutralitate pentru Ucraina. Sunt cereri maximale, se poate ajunge la un consens. Să nu uităm, conform statisticii ucrainene, care nu e exactă, nu e corectă, știm asta, Ucraina are 20% etnici ruși, adică aproximativ 9-10 milioane de oameni, dar cred că sunt mult mai mulți pentru că cei aproximativ 500.000 de români nu sunt recunoscuți ca minoritate. Ei au rămas în Ucraina, ca urmare a Pactul Ribbentrop-Molotov din 1940, și nu sunt recunoscuți.', a spus Bogdan Chirieac.

'Prin urmare, cele două țări, Rusia și Ucraina, sunt foarte asemănătoare, din multe puncte de vedere: etnic, cultural. Problema este nebunia care a lovit Kremlinul, faptul că s-a declanșat un război fierbinte în Europa, de neacceptat. Să rămânem optimiști cu privire la negocieri, văd că s-a implicat președintele Macron. A vorbit o oră și jumătate cu Putin, apoi cu Zelenski. Dacă și alți lideri occidentali ar pune presiune, și la Moscova, și la Kiev, poate, se va opri vărsarea asta de sânge. Sunt oameni nevinovați, care își pierd viața aberant, în secolul 22.', a punctat analistul politic.

'Vorbim și de excluderea Rusiei din sistemul SWIFT, mai puțin banca prin care se plătește gazul rusesc, exportat și acum în țările occidentale. Conducta Gazprom e în perfectă stare de funcționare și e bine. Până la urmă, nu trebuie să îi pedepsești pe germani, italieni, austrieci, pentru nebunia lui Putin, dar cu excepția acelei bănci amintite nu poți face nicio plată. Dacă doriți să mai cumpărați petrol din Rusia nu se mai poate. Va trebui plătit cu cash. Or, să te duci să plătești cu 200 milioane de dolari cash e imposibil. Nicio bancă nu îți dă atâta cash și se opun guvernele. Mai poate exporta în China, dar și ea poate face tranzacții în wuani, dar nu în dolari. Orice tranzacție în dolari, de exemplu, între România și Germania, pentru o fracțiune de secundă, tranzacția se duce la Federal Reserve, după care se întoarce la Germania. Or, dacă nu poți face acest lucru, nu poți face plăți. Din cauza aceasta s-a prăbușit și rubla pentru că este bătaie la bancomate, să aibă cash.

'În 3 luni sau mai repede, Rusia e în încetare de plăți, fapt care ridică și alte probleme. Dacă încep revoltele și dezordinea în Rusia, țară cu 6.500 de focoase nucleare, cu Putin care a făcut cunoscut că a activat butonul nuclear, o fi bine? Cred că nu.', a subliniat analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel