Negocieri PSD-PNL. Bulai: De ce tace USR / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Un grup de aleși PLUS, scrisoare de susținere a lui Dacian Cioloș. De pe lista semnatarilor lipsesc Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă
Un grup de aleși PLUS, scrisoare de susținere a lui Dacian Cioloș. De pe lista semnatarilor lipsesc Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă
Ce face USR în timp ce PNL și PSD negociază noul Guvern?

Speră. Speră că încă ar putea guverna. Profesorul Alfred Bulai a vorbit despre acest subiect la DC News în emisiunea „Nod în papură”.

”USR este păcălit deocamdată pentru că încă speră (n.r. - că va ajunge iar la guvernare), de fapt, probabil sunt și duși cu preșul inclusiv de unii din PNL, și atunci observ că nu au apăsat pe accelerație în privința criticii la adresa noii construcții. (...) Cei din USR probabil că, foarte curând, vor avea un moment de luciditate și își vor da seama că sunt în opoziție și vor zice că trebuie să atace această structură.

USR va fi singurul partid, pentru mulți, din opoziție. AUR are limitările lui, dar da, și AUR va avea sectorul lui, inclusiv din zona PSD, adică mai de stânga care, dintr-o dată, s-ar putea să vadă mult mai bine AUR”, a spus sociologul Alfred Bulai.

VEZI AICI, PE LARG, SUBIECTUL:

VEZI ȘI: Negocieri cu scântei între PNL și PSD (Surse). Cîțu nu vrea măsuri din perioada lui Dragnea

În ședința de ieri Florin Cîțu le-a transmis membrilor PSD că nu este de acord cu taxa de solidaritate, cum nu a fost de acord nici în 2017 cu această propunere, ne-au transmis surse din cadrul negocierilor pentru noul guvern.

Mai mult, această măsura se afla și în programul de guvernare al lui Mihai Tudose, pagina 21, când președinte era Liviu Dragnea. Și Sorin Grindeanu o avea în program.

„Vom introduce contribuția de solidaritate începând cu 1 ianuarie 2018, dar și o taxă de suplimentară pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătății populației”, se preciza în programul de guvernare din 2017.

Președintele PNL a mai subliniat în discuție că nu este de acord nici nu impozitul global - taxarea progresivă. Apoi Florin Cîțu le-a spus liberalilor, într-o discuție după ședința cu PSD, că PNL nu preia măsurile lui Liviu Dragnea și că dacă taxa era bună, ar fi aplicat-o PSD de atunci, dar nu au făcut-o.

Premierul interimar le-a transmis liberalilor că PNL nu aplică programul lui Dragnea, iar cea mai mare problemă pentru liberali în aceste negocieri este că PSD vine cu măsurile din programul fostului lider al PSD.

Informațiile date pe surse de DC News sunt confirmate chiar de declarațiile premierului interimar.

"Nu e un blocaj. Sunt încă aceste divergenţe, referitoare la modul în care noi vedem cum să administrăm o economie. Noi am arătat în ultimii doi ani de zile că se poate să ai şi venituri bugetare mai mari fără să creşti taxe şi să ai o redistribuţie pe care o face piaţa. Noi aşa credem, că fără intervenţia statului se pot redistribui resurse în economie echitabil, eficient. De partea cealaltă, bineînţeles, se doreşte intervenţia statului, aşa se crede că se poate redistribui avuţia. Pentru mine, oricum, am spus şi ieri şi este bizar să vorbim astăzi de măsurile pe care eu le-am contracarat în programul lui Dragnea - şi taxa de solidaritate, şi impozitul pe venit global, sunt mai multe acolo", a afirmat Cîţu, într-o declaraţie acordată presei la sediul liberalilor.

Negocierile pe programul de guvernare al viitorului Guvern PNL-PSD-UDMR continuă și azi, urmând să fie finalizate capitolele Finanţe, Justiţie şi Muncă.

Sâmbătă, o nouă rundă de discuţii a avut loc la Palatul Parlamentului, cu participarea preşedinţilor PSD şi PNL, Marcel Ciolacu, respectiv Florin Cîţu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel