Data publicării:

Negocieri 'dure' între Rusia şi UEFA. Ceferin nu vrea ridicarea suspendării până la încheierea războiului

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sport
WhatsApp
Rusia poartă discuţii cu Uniunea europeană de fotbal (UEFA) pe tema ridicării interdicţiei impuse după invazia armatei ruse în Ucraina, dar negocierile sunt dure, conform agenţiilor locale de presă, care citează un înalt oficial al Federaţiei ruse de fotbal (RFU), informează Reuters.

Atât UEFA, cât şi organismul de conducere al fotbalului mondial, FIFA, au decis în februarie 2022 ca toate echipele ruseşti - naţionale sau de club - să fie suspendate de la participarea în competiţiile internaţionale în urma invaziei.

RFU a declarat anterior că va lua în considerare schimbare apartenenţei sale la nivel de confederaţie, pentru a renunţa la Europa în favoarea Asiei.

'Negociem cu UEFA pentru ridicarea interdicţiei şi reintegrare. Negocierile sunt dure - acestea sunt lungi conversaţii care au loc tot timpul', precizează agenţiile RIA şi TASS, care îl citează pe secretarul general al RFU, Maxim Mitrofanov.

'UEFA nu vrea ca RFU să plece, iar RFU nu vrea nici ea', a adăugat oficialul rus. Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a afirmat luna aceasta că va fi foarte greu de ridicat suspendarea Rusiei până la încheierea războiului.

'Ceferin nu a spus nimic nou, aceste lucruri sunt evidente', a subliniat Mitrofanov, conform TASS, precizează Agerpres.

 

UEFA nu a luat nicio decizie în privinţa Belarusului, în ciuda apelurilor de excludere ale deputaţilor europeni

UEFA nu a luat nicio decizie generală cu privire la Belarus, adversara României în preliminariile EURO 2024, în timpul şedinţei Comitetului său Executiv de la Lisabona, a indicat preşedintele Uniunii europene de fotbal, Aleksander Ceferin, în ciuda apelului unui număr de aproximativ 100 de europarlamentari de a exclude această ţară din toate competiţiile, din cauza legăturilor sale cu Rusia, informează AFP.

Comitetul Executiv al UEFA a decis doar să retragă Belarusului organizarea Campionatului European feminin Under-19 din 2025, dar echipele şi cluburile sale naţionale rămân autorizate să participe la competiţii internaţionale.

"Am spus că se va discuta această chestiune şi am mai spus că doar Comitetul Executiv era în măsură să ia o decizie şi nimeni altcineva. Am avut o discuţie, am retras organizarea Campionatului European feminin Under-19. În rest, vom studia situaţia şi vom vedea ce vom decide sau nu la următoarea reuniune a Comitetului Executiv, din 28 iunie", a explicat Ceferin.

Susţinută de Rusia, exclusă din competiţiile UEFA şi FIFA după invadarea Ucrainei, Belarus a debutat în preliminariile EURO 2024 cu două înfrângeri, în faţa selecţionatelor Elveţiei (0-5) şi României (1-2), în Grupa I.

Însă o sută de europarlamentari din toate categoriile politice au cerut UEFA, la mijlocul lunii martie, să impună Belarus aceeaşi sancţiune aplicată Rusiei.

"UEFA observă evoluţiile îngrijorătoare pe care le menţionaţi în scrisoarea dumneavoastră. (...) Intenţia UEFA a fost de mult timp să discute situaţia din Belarus la următoarea reuniune a Comitetului nostru Executiv", le-a răspuns Aleksander Ceferin într-o scrisoare din 24 martie, de care luase cunoştinţă postul german de televiziune ARD.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel