Data publicării:

Nedeia Muntelui, un eveniment atestat la 1300 încă se desfăşoară la Borşa

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Cultura
WhatsApp
Port popular românesc Foto: Pxhere
Port popular românesc Foto: Pxhere
La Borşa, în Maramureş, are loc Nedeia Muntelui, eveniment atestat încă din 1300. 

Unul dintre cele mai vechi evenimente din ţară - atestat din anii 1300 cu numele Nedeia Muntelui - se desfăşoară astăzi la Borşa, în cea mai înaltă trecătoare din Carpaţii Orientali. Festivalul este organizat de consiliile judeţene Maramureş, Suceava şi Bistriţa-Năsăud.

Hora la Prislop de la încrengătura Maramureşului cu Suceava şi Bistriţa-Năsăud de la 1.420 de metri altitudine este între cele mai mari evenimente culturale din ţară în care se valorifică în mod autentic identitatea şi patrimoniul material şi spiritual al nordului ţării.

Dincolo de folclorul specific etalat pe scenă de cele mai reprezentative ansambluri profesioniste şi de amatori, de invitaţi speciali ai melosului românesc, pe coama muntelui au loc târguri, tabere dacice, cu ateliere demonstrative şi interactive de fierărit, ţesut, olărit, gătit de bunătăţi în vase de lut şi de gustări de preparate culinare. Hora la Prislop datează din anii 1373, sub denumirea de Nedeia Muntelui, la care se organizau mari târguri şi se făceau schimburi de mărfuri şi de valori spirituale, scrie Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel