Data publicării:

Necazul oamenilor a fost bucuria țestoaselor din Grecia. Anul 2020 le-a salvat

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Pandemia Covid-19 a fost o binecuvântare pentru broaștele țestoase pe cale de dispariție.

Conform The Guardian, Nikoletta Sidiropoulou și colegele sale de la Societate de Protejare a Broaștelor Țestoase din Grecia s-au reunit pentru a găsi un cuib cu fascinantele animale. „Este foarte entuziasmant”, a spus ea la descoperirea a peste 100 de ouă de broaște țestoase într-un astfel de loc în nisip.

Broaștele țestoase cu cap pătrat, sau Caretta Caretta, își au principalul loc de cuibărit pe insula mediteraneeană Zakynthos, una dintre cele mai vizitate insule grecești. Aici vin anual un milion de turiști, iar această industrie a fost de multă vreme o amenințare la adresa țestoaselor. Turiștii de multe ori au încălcat regulile care trebuiau să țină oamenii și țestoasele la distanță. Totuși, din fericire, pandemia Covid-19 le-a oferit reptilelor șansa de a-și reveni.

Un comportament diferit pentru reptile

 

Cercetătorii au descoperit că aceste animale și-au schimbat comportamentul după ce numărul de vizitator și de bărci a scăzut drastic în 2020. În anii de dinaintea pandemiei, țestoasele din Golful Laganas s-au mutat din apele mai calde de la 100 de metri de țărm, în ape mai reci și adânci care sunt la 400 metri. O altă problemă este această mutare forțată a avut loc în sezonul de împerechere (mai – iunie, n.r.).

Din fericire, în 2020, reptilele au reușit să stea în apele apropiate de țărm, chiar dacă marea s-a încălzit și la distanță de țărm. Studiu a fost finanțat de Universitatea Regina Maria din Londra și Universitatea Deakin din Australia. Cercetarea sugerează că „presiunea tot mai mare a turismului, nu a temperaturilor”, a fost factorul care a împins animalele în afara țărmului.

A fost un an bun pentru țestoase, dar turismul revine în forță

 

În cei 38 de ani de activitate, anul 2020 se clasează pe locul trei la număr de cuiburi descoperite de organizația greacă. Așa se demonstrează faptul că turismul mai scăzut a dat o șansă țestoaselor să se reproducă. „Cu siguranță le-a fost mai ușor să iasă și să-și facă cuiburi fiindcă nu au fost obstacole pentru ele pe plajă în timpul nopții, cum ar fi umbrelele și șezlongurile sau ce ar mai fi acolo în timpul unui sezon plin”, a explicat cercetătorul Gail Schofield. Totuși, situația ar putea fi scurtă, fiindcă turismul a revenit în forță pe insulă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel