Nebunie în construcții. OUG 26. Vlad Vameșu: Să fim atenți! Să ne uităm și la calitatea activității administrației
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Ședința de guvern / Foto: gov.ro
Ședința de guvern / Foto: gov.ro
Vlad Vameșu, președinte ARCA și președinte Alpenside, a vorbit, marți, despre ordonanța de urgență privind compensarea creșterii prețurilor la materialele de construcție, făcând, totodată, referire și la o altă ordonanță extrem de importantă, punând accent pe faptul că trebuie să avem o grijă permanentă și în ceea ce privește capacitatea de implementare a proiectelor din partea funcționarilor din administrație.

„Încă nu putem să avem imaginea de ansamblu, deoarece în formula de actualizare, prezentată în ordonanța de urgență, este prevăzut indicele de cost în construcție. Dat fiind începutul anului cu puține tranzacții care au avut loc cu aceste materii prime și materiale, vom vedea, practic, peste două luni cum vor arăta acești indici, dacă ei vor fi suficienți în acoperirea creșterii prețurilor la aceste materii prime. Aș vrea să fac o referire și la ordonanța de urgență 26, care trece azi prin plenul Senatului. Se referă foarte mult la operaționalizarea și creșterea vitezei de implementare a contractelor. Sunt foarte multe articole acolo care au drept obiectiv creșterea vitezei în atribuirea contractelor și face referire foarte clară la partea de eliminare a contestațiilor. Să fim puțin atenți acolo, în sensul în care nu este necesar numai acest lucru! Foarte important este să evităm niște măsuri și în ceea ce privește creșterea calității documentațiilor de licitație. Nu este o problemă numai de contestația în sine. Dacă ne uităm la statisticile de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și la Curțile de Apel, unde s-au judecat astfel de spețe, o să observăm un procent foarte mare de contestații admise, care au schimbat, practic, raportul procedurilor de achiziție inițiale. Drept pentru care, e necesar să ne uităm și la partea cealaltă, la creșterea calității documentațiilor de licitație și a creșterii calității activității Comisiilor de atribuire, astfel încât să nu fie nevoie să se ajungă la contestație”, a spus Vlad Vameșu, președinte ARCA și președinte Alpenside.

„Din discuțiile purtate până acum, mi-am dat seama că, de fapt, antreprenorilor nu prea li s-au dat drepturi, ci doar o grămadă de obligații”, a spus, ulterior, Elena Cristian.

„Acesta este motivul pentru care am ridicat această problemă. Sunt convins că se poate corecta. Și noi ne dorim concursuri, licitații care să se finalizeze în niște termene rezonabile, astfel încât marile proiecte de infrastructură să nu stea pe loc. Dar, în același timp, repet, trebuie să ne uităm și la calitatea activității administrației. În momentul de față, proiectele nu sunt blocate doar din lipsa de antreprenori, din lipsa forței de muncă, sau din cauza creșterii prețurilor. În același timp, trebuie să avem o grijă permanentă și în ceea ce privește și capacitatea de implementare a proiectelor din partea funcționarilor din administrație”, a subliniat Vlad Vameșu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „UPGRADE ROMANIA: ESTE NEVOIE DE UN PACT NAȚIONAL DE TRANSPORTURI”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora, DefenseRomania, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.


Upgrade România: Este nevoie de un pact național de transporturi. Dezbatere DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel