Neagu Djuvara: Occidentalizarea României s-a făcut cu pasiune
Data publicării:
Autor: florin, Florin Pupăză
WhatsApp
neagu
neagu

"Eram obsedat de un lucru, că românul de azi - şi cred că rămâne valabil ce gândesc - nu mai ştie ce a fost acum 200 de ani, (...) când oricine care avea mijloace putea să plece să vadă Occidentul şi să revină de acolo cu studii. Este un moment crucial, când, într-o singură generaţie, intelectualii români sar dintr-odată la altă civilizaţie", a declarat istoricul Neagu Djuvara, la lansarea cărții sale "Între Orient şi Occident".

Neagu Djuvara este de părere că occidentalizarea României s-a făcut "cu pasiune" ceea ce "ne distinge de vecinii sârbi, bulgari şi albanezi", potrivit mediafax.ro.

Istoricul a precizat că românii s-au îndreptat către Franţa, care, la vremea respectivă, domina Europa, "fiindcă francezii impuseseră limba lor ca limba vorbită a tuturor intelectualilor, de la Lisabona şi până la Sankt Petersburg". Potrivit istoricului, "oricine care vorbea franţuzeşte putea să traverseze Europa de la un capăt la altul". Neagu Djuvara a explicat că limba franceza "ne-a venit prin fanarioţi şi prin ruşi". Spune că această carte a scris-o pentru francezi, pentru occidentali în general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel