Ne tragem din canibali? Un os vechi de 1,5 milioane de ani "vorbeşte" despre strămoşii noştri
E posibil ca strămoşii noştri să fi fost canibali?
O descoperire cel puţin şocantă i-a pus pe gânduri pe cercetătorii americani. Se crede că în urmă cu aproape un milion şi jumătate de ani, o familie umană ar fi devorat un seamăn de-al lor. Concluzia vine în urma semnelor găsite pe o tibie dezgropată în nordul Kenyei, semne care care par să fie urme de dinţi umani. "Este probabil cel mai vechi caz cunoscut de canibalism printre hominizi", scrie National Geographic.
Actul de canibalism a fost realizat, probabil, de persoane care flămânzeau şi nu aveau la îndemână altă hrană, spune paleoantropologul Briana Pobiner de la Muzeul Național de Istorie Naturală din Washington D.C. "Probabil că le-a fost atât de foame încât au mâncat dintr-un cadavru uman" - spune aceasta.
E posibil ca toți cei care populau planeta în acea perioadă să fi fost Homo erectus, homininul dominant în zonă la acea vreme, dar ar fi putut fi Homo habilis sau chiar Paranthropus boisei. Există, de asemenea, probabilitatea ca doar Homo erectus să fi fost consumator de carne de om.
Pobiner, autorul principal al cercetărilor publicate în Scientific Reports, pune totul pe seama interacţiunii ca în lanţul trofic: "Dacă o specie ar fi mâncat-o pe alta, din punct de vedere tehnic nu ar fi fost canibalism, ci un exemplu de antropofagie sau de consum de carne de hominid."
Până acum, cele mai vechi dovezi clare ale urmelor de devorare de pe oasele hominizilor proveneau din situl arheologic Atapuerca din Spania, spune Cole. Aceste oase au fost estimate a fi mai vechi de 800.000 de ani. "Nu văd nicio problemă în faptul că acest comportament este mai vechi", spune Cole, care a studiat canibalismul hominizilor. "Aproape sigur a fost, având în vedere abundența practicii în lumea animală" - a concluzionat profesorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News