Croaziere pe Dunăre. Ce preferinţe au turiştii din Deltă
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
dunare
dunare
Cel puţin 64% din numărul total al vizitatorilor Deltei înregistraţi anul trecut vin cu vasele de croazieră. Astfel, acest tip de turism a înregistrat o creştere spectaculoasă, turiştii străini preferând acest tip de transport.

Primele nave de croazieră fluvială au ajuns în portul Tulcea în anul 2000, atunci când sosirile lor au putut fi numărate pe degetele de la mâini. Plecate din Germania, ele le oferă persoanelor de la bord posibilitatea de a vizita contra-cost oraşele riverane Dunării, Delta fiind destinaţia finală.

Purtătorul de cuvânt al Căpităniei Zonale a portului Tulcea, Petrică Rade, a declarat pentru Agerpes că anul acesta, cele mai multe sosiri, respectiv 182, s-au înregistrat în portul Tulcea, navele având la bord 25.797 de pasageri. În portul din satul Sfântu Gheorghe, situat pe braţul omonim al Dunării, s-au oprit 96 de nave de croazieră fluvială care au avut la bord 12.484 de pasageri, iar în portul din oraşul Sulina, situat pe braţul omonim al Dunării, au staţionat 47 de nave de croazieră fluvială cu 7.600 de călători la bord. Cele 325 de nave de croazieră fluvială care au acostat în judeţ în 2017 reprezintă un record pentru fenomenul turismului cu navele de croazieră fluvială având în vedere faptul că, potrivit autorităţilor, în perioada 2006-2016, numărul anual al acostărilor înregistrate în judeţ nu a depăşit vreodată 300.

De asemenea, cei 45.881 de turişti care s-au aflat anul acesta la bordul navelor de croazieră fluvială constituie circa 64% din numărul total al vizitatorilor Deltei înregistraţi anul trecut de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), respectiv 71.674.

Turiştii care ajung în porturile din judeţ cu navele de croazieră fluvială se îmbarcă pe bărci de dimensiuni reduse şi vizitează canalele din Deltă. La bordul acestor ambarcaţiuni, ei pot gusta mâncărurile tradiţionale, iar pe navele de croazieră, seara, pot vedea spectacole folclorice susţinute de ansambluri din judeţ. În oferta turiştilor de pe aceste nave de croazieră se află şi excursiile la mănăstirile Saon, Celic-Dere şi Cocoşu, la Basilica Paleocreştină din Niculiţel, aceste obiective aflându-se în zona de terasă a judeţului. Excursiile oferite de operatorii turistici din judeţul Tulcea în Deltă sau în zona de terasă a judeţului costă cel puţin 10 euro, iar agenţii economici nu sunt singurii care câştigă din această activitate.

Accesul în Delta Dunării se face în baza unui permis care se eliberează de către ARBDD şi care costă cel puţin 5 lei pe zi. Autorităţile susţin însă că există persoane care nu plătesc acest permis.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel