Naty Badea, interviu după ce s-a mutat în Italia. Cum este să locuiască acolo și care sunt principalele diferențe față de România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Facebook / Naty Badea
Foto Facebook / Naty Badea
Cum este să locuiești în Italia? Luptă? Eșec? Succes? Naty Badea vine cu toate răspunsurile într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DCNews.

Naty Badea este scriitoare și corespondent din Italia pentru Antena 3, însă, înainte de toate, e un om special, care te fascinează încă de la primele cuvinte. După cum spunea într-un interviu, Naty Badea „a ars” fiecare etapă pentru a ajunge unde se află astăzi. Italia s-a numărat mereu printre destinațiile sale preferate pentru vacanțe, însă, de la a merge în vacanțe, până la a locui acolo e un drum lung.

Întrebată cum este să locuiască în Italia și care sunt principalele diferențe față de România, Naty Badea a răspuns astfel pentru DCNews: „Italia este fără îndoială o țară superioară, din multe puncte de vedere, față de România, cu toată dragostea subiectivă pentru țara mea, trebuie să recunosc acest lucru. De exemplu, după părerea mea, învățământul în Italia, în acest moment, este superior celui din România, de care cu sinceritate cred că s-a ales praful. Aici se face școală extrem de serios și riguros, iar guvernul italian a luptat neîncetat să aducă elevii la școală în pandemie, ceea ce mi se pare extrem de important pentru sufletul și dezvoltarea psihică a copiilor de toate vârstele în această perioadă complicată a pandemiei. Pe de altă parte, birocrația aici este mult mai stufoasă și mai absurdă decât în România, cred că puteți să inmulțiți cu o mie chiar.”

„Sunt multe aspecte complicate ale vieții de zi cu zi cu care mi-a fost greu să mă obișuiesc, multe reguli diferite, multe mentalități diferite. Unul din lucrurile pe care le apreciez în Italia este spiritul civic, care este unul remarcabil și asta se reflectă în multe domenii ale vieții. Eu am decis să vin în Italia pentru motive strict personale și, cum întotdeauna am ținut viața mea privată foarte discretă, astfel voi face și de această dată”, a explicat Naty Badea.

Naty Badea a spus că nu s-a simțit niciodată discriminată în Italia pentru că e româncă. „Absolut niciodată. Nici înainte, când veneam doar în vacanță, nici acum că locuiesc de șapte luni în Italia. Poate și pentru că le vorbesc foarte bine limba. Oricum, cred că italienii sunt un popor extrem de tolerant și primitor, obișnuit cu toate națiile care au emigrat de-a lungul timpului aici. În plus, românii sunt cea mai numeroasă comunitate de străini din Italia”, a spus Naty Badea.

Naty Badea, o luptă, un eșec și un succes din Italia 


Pentru Naty Badea, în Italia este o luptă zilnică. „Cu știrile pe care să le găsesc pentru corespondențele mele pentru Antena 3. Să găsesc știri cât mai interesante, să nu îmi scape nimic și să fiu cât mai promptă în relatarea evenimentelor. Dar e o luptă și cu viața mea de zi cu zi în general”, a spus Naty Badea.

„Un eșec? Nu am reușit să vin de sărbători acasă, așa cum mi-aș fi dorit, ca să îmi văd familia. A, da, și încă unul… poliția nu l-a prins încă pe hoțul care ne-a furat bicicletele. Cred că nici nu îl va mai prinde… Un succes? Până acum, am reușit să nu iau nicio amendă de parcare sau de viteză, asta deși aici regulile și condițiile sunt mult mai severe decât în România. Toți prietenii pe care îi știu și care au venit de-a lungul timpului în Italia în vacanță cu mașina au luat neapărat multe amenzi pentru diverse situații. Dacă nu știi regulile, cred că e și foarte ușor să iei amendă. Dacă vă spun că există semafoare unde, dacă depășești cu roata linia albă, poți lua amendă? Asta pentru că semaforul îți face poză automat și amenda îți vine acasă. Și acesta e doar un exemplu. Dacă încep să vă vorbesc și despre parcări, vă lăsați păgubași și vă cumpărați biciclete...”, a zis Naty Badea.

În Italia, Naty Badea a învățat echilibrul, în ceea ce privește mâncarea: „Dieta mediteraneană este cunoscută ca fiind una dintre cele mai echilibrate și mai sănătoase diete de pe planetă. Italienii sunt obișnuiți să mănânce de calitate, nu mult. De aceea, trăind aici, ajungi să apreciezi altfel mâncarea și chiar și momentul mesei în sine. Cel mai mult îmi place micul dejun luat în oraș la pasticcerie: cornetto și cappuccino.”

Rămâneți pe DCNews, urmează să publicăm a doua parte a interviului cu Naty Badea!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel