”NATO nu se va extinde”. Promisiunea primită de Gorbaciov din partea Washintonului în 1990
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 13 ian 2022, 19:17
WhatsApp
Sursă foto: Facebook - Mikhail Gorbaciov
Sursă foto: Facebook - Mikhail Gorbaciov
Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a primit o promisiune conform căreia NATO nu se va extinde.

Statele Unite i-au promis ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, că NATO nu se va extinde niciun centimetru către Est, cu excepţia Germaniei reunificate care să rămână membră a Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat joi ambasadorul rus la OSCE, Aleksander Lukaşevici, în declaraţii acordate presei despre negocierile actuale asupra solicitărilor privind arhitectura europeană de securitate avansate de Moscova, relatează agenţia EFE.

Potrivit diplomatului rus, această promisiune i-a fost făcută în 1990 lui Gorbaciov de secretarul de stat american James Baker şi reconfirmată ulterior tot de acesta ministrului de externe sovietic Eduard Şevarnadze.

NATO ar fi păcălit URSS

Declaraţiile ambasadorului Lukaşevici vin după ce Kremlinul insistă de câteva luni că NATO a păcălit URSS şi Rusia prin extinderile Alianţei către Est în 1999 şi 2004. Invocând aceasta, Moscova a transmis în decembrie Washingtonului o serie de propuneri asupra arhitecturii de securitate europene, cerând în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, mai ales către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic.

Discuţii asupra acestor propuneri s-au desfăşurat duminică şi luni la Geneva între SUA şi Rusia la nivel bilateral, au continuat miercuri cu o reuniune a Consiliului NATO-Rusia şi joi cu o întâlnire în cadrul OSCE, fără vreun progres, în timp ce Occidentul este îngrijorat de prezenţa militară rusă la frontiera cu Ucraina.

Din nefericire, nu am primit de la partenerii noştri un răspuns adecvat, a remarcat Lukaşevici, declarându-se dezamăgit că toată dezbaterea de joi de la reuniunea OSCE a fost în jurul presupusei ameninţări din partea Rusiei cu o invazie în Ucraina.

Fără sfere de influență

Statele Unite, cu care Rusia privilegiază dialogul bilateral asupra respectivelor propuneri, au transmis prin ambasadorul lor la OSCE, Michael Carpenter, că această organizaţie din care fac parte 57 de state este forul esenţial pentru atenuarea tensiunilor cu Rusia şi asigurarea păcii în regiune, avertizând totodată că Washingtonul nu va accepta şantajul Rusiei şi nici cererea acesteia de menţinere a unor sfere de influenţă.

În schimb, ambasadorul Alexander Lukaşevici a estimat că OSCE nu poate fi platforma ideală pentru asemenea discuţii, întrucât este o organizaţie care a acumulat multe probleme sistemice.

Securitatea europeană depinde direct de stadiul relaţiilor între marile puteri, în special între Rusia şi SUA, prin urmare dialogul între noi este vital în sensul ajungerii la acorduri de principiu cu privire la aspectele cruciale pentru securitatea militară în Europa, a argumentat diplomatul rus.

Viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a precizat în acest timp că săptămâna aceasta Occidentul a spus nu garanţiilor de securitate cerute de Rusia. Principala problemă este că SUA şi NATO nu sunt dispuse să facă nicio concesie, de niciun fel, asupra cererilor cheie, a subliniat Riabkov, negociatorul-şef al delegaţiei ruse la consultările avute cu SUA la Geneva. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, a continuat viceministrul rus, Moscova nu exclude o posibilă desfăşurare de infrastructură militară în Cuba şi Venezuela.

La rândul său, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat televiziunii publice ruse că Moscova aşteaptă să primească săptămâna viitoare un răspuns scris din partea SUA şi NATO asupra propunerilor sale, descrise de unii lideri occidentali ca fiind inacceptabile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?