Data actualizării:
Data publicării:

NATO, mesaj direct pentru Iran privind conflictul din Yemen: "Atacurile trebuie să înceteze!"

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a transmis un mesaj direct Iranului, după conflictul izbucnit în Yemen.

NATO a declarat vineri că Iranul trebuie să facă uz de influenţa sa pentru a-i ţine sub control pe rebelii houthi din Yemen, care sunt susţinuţi, aprovizionaţi şi echipaţi de Teheran, informează dpa, citată de Agerpres. Iranul are o responsabilitatea specială atunci când vine vorba de ai săi "proxy", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White. "Atacurile (rebelilor) houthi trebuie să înceteze", a spus el.

Companiile maritime importante evită tot mai mult această rută

De la declanşarea războiului din Gaza între Israel şi mişcarea palestiniană islamistă Hamas, în octombrie 2023, rebelii houthi susţinuţi de Iran au atacat în repetate rânduri în Marea Roşie nave cu presupuse legături cu Israelul. Companiile maritime importante evită tot mai mult această rută, ceea ce le obligă să ocolească pe o rută mult mai lungă şi mai costisitoare în jurul Africii de Sud.

Drept răspuns, SUA, Regatul Unit şi alte state occidentale aliate au lansat lovituri aeriene asupra mai multor poziţii ale rebelilor houthi în Yemen, la primele ore ale zilei de vineri.

Purtătorul de cuvânt al NATO a calificat aceste lovituri drept defensive şi menite să apere liberarea de navigaţie pe una dintre cele mai importante rute maritime din lume.

Vezi și:  SUA și Marea Britanie, bombardamente în Yemen. Chirieac: Ar putea avea loc atacuri în cadrul unei coaliţii internaţionale, poate chiar a NATO

Donald Trump spune că Lloyd Austin "conduce războiul de pe laptopul său dintr-o cameră de spital"

Donald Trump l-a criticat pe Joe Biden pentru că "aruncă bombe" în Orientul Mijlociu după ce "a învins deja ISIS" și pe Lloyd Austin pentru că "dirijează" atacurile aeriene din Yemen de pe un 'laptop într-o cameră de spital'. 

Fostul președinte, în vârstă de 77 de ani, a întrebat, de asemenea, de ce aceeași "gașcă" care s-a ocupat de retragerea dezastruoasă din Afganistan se concentrează și pe Houthi în loc să se ocupe de frontiera sudică a Americii.

"Deci, lăsați-mă să înțeleg. Aruncăm bombe peste tot în Orientul Mijlociu, DIN NOU (unde am învins ISIS!), iar secretarul nostru al apărării, care tocmai a dispărut timp de cinci zile, conduce războiul de pe laptopul său dintr-o cameră de spital", a postat Trump vineri pe Truth, rețeaua sa de social media.

Austin și Pentagonul se confruntă în continuare cu critici pentru că nu au dezvăluit Casei Albe sau publicului că se afla la terapie intensivă sau că fusese diagnosticat cu cancer. Citește mai mult>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel