Data actualizării:
Data publicării:

NATO indică un atac cibernetic din partea Chinei. Radu Tudor: Trăim într-o perioadă de plin război, deşi nu ni se pare

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Radu Tudor a comentat informațiile comunicate de NATO privind un atac cibenetic extins din  partea Chinei.

"Este un comunicat de ultimă oră al Cartierului General al NATO care indică un atac cibernetic extins din partea unui actor în spatele căruia se află China. Sunt zeci de mii de instituţii mondiale care sunt afectate şi este menţionat inclusiv serverul Microsoft Exchange ca fiind atacat şi în mare parte compromis. Trăim într-o perioadă de plin război, deşi nu ni se pare în jurul nostru.

Războaiele cibernetice şi războiul hibrid generează astfel de tensiuni în fiecare zi şi există o consecinţă a acestui război cibernetic... Statele şi populaţiile sunt din ce în ce mai des afectate pentru că le sunt compromise datele personale, există propuneri foarte serioase de alimentare din partea unor instituţii sau unor companii din domeniul petrolier şi din alte domenii. Faptul că NATO, astăzi, dă un comunicat de presă în care avertizează să fie stopate aceste atacuri  cibernetice denotă faptul că situaţia este mult mai gravă decât putem noi anticipa acum", a spus jurnalistul Radu Tudor la Antena 3.

"O gravă ameninţare pentru economie şi securitatea naţională"

"Comportamentul iresponsabil al Chinei în spaţiul cibernetic nu corespunde obiectivului său de a apărea ca un lider responsabil", a afirmat oficialul american, în comentarii pentru presă de natură să agraveze şi mai mult relaţiile deja tensionate între cele două mari puteri, notează agenţia franceză de presă, citată de Agerpres.

Activităţile cibernetice ale Chinei reprezintă "o gravă ameninţare pentru economie şi securitatea naţională" a Statelor Unite şi a aliaţilor lor, susţine el.

Atacurile cu "ransomware", implicând criptarea datelor cu scopul unei răscumpărări pentru decriptarea lor, sunt din ce în ce mai frecvente şi mai multe importante companii americane au fost vizate recent, în principal, de către hackeri având legătură cu Rusia.

În apelul lor, SUA şi aliaţii lor impută oficial Chinei hackingul masiv din luna martie împotriva serviciilor de mesagerie Exchange ale grupului Microsoft, care ar fi afectat cel puţin 30.000 de organizaţii, inclusiv întreprinderi, oraşe şi instituţii locale americane.

Gigantul tech acuzase anterior un grup de hackeri legat de Beijing, denumit "Hafnium". Washingtonul şi aliaţii săi fac schimb de recomandări tehnice pentru a înfrunta China în spaţiul cibernetic şi nu exclud "alte acţiuni pentru care să o pună faţă în faţă cu responsabilităţile ei', a adăugat aceeaşi oficialitate americană.

Potrivit lui, 'o singură acţiune nu va fi suficientă pentru a schimba atitudinea Chinei în spaţiul cibernetic şi nicio ţară nu poate acţiona de una singură' în această privinţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel