NATO: Două noi centre de comandă strategice

Miniştrii apărării din ţările NATO au convenit crearea a două centre de comandă, pentru securizarea comunicaţiilor transatlantice şi mobilitate terestră.

Miniştrii apărării ai statelor membre NATO au convenit miercuri, în prima zi a reuniunii lor de la Bruxelles, asupra modernizării structurilor de comandă ale Alianţei prin crearea a două noi cartiere generale strategice, unul pentru comunicaţii maritime în SUA şi altul pentru mobilitate terestră în Europa, luând în discuţie şi împărţirea poverii financiare între ţările aliate, transmit AFP şi dpa.

'Mediul de securitate în Europa s-a schimbat, aşa încât NATO reacţionează', a subliniat secretarul general Jens Stoltenberg, amintind că, după sfârşitul Războiului Rece, Alianţa şi-a redus numărul centrelor de comandă de la 33 la 7, iar personalul acestora, de la 33.000 la 7.000 de membri. 'SUA au propus să găzduiască noul comandament responsabil cu securizarea comunicaţiilor maritime pentru deplasările de trupe şi de material peste Atlantic, iar germanii pe cel pentru sprijin logistic în Europa', a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, precizând că 'decizia privind amplasamentele şi efectivele va fi luată la viitoarea reuniune din luna iunie'.

Potrivit lui Stoltenberg, răspunsul NATO la ameninţarea constituită de Rusia este 'proporţional şi măsurat', el precizând că 'nu vrem un nou Război Rece; nu vrem o nouă cursă a înarmării'. Germania s-a oferit să găzduiască noul centru de comandă pentru logistică şi mobilitate militară, ministrul său al apărării, Ursula von der Leyen, vorbind despre crearea unui echivalent militar al Spaţiului Schengen european de liberă circulaţie a persoanelor.

[citeste si]

La reuniune s-a mai convenit înfiinţarea unui nou centru de operaţiuni cibernetice. Prima zi a reuniunii a prilejuit şi o discuţie privind chestiunea delicată a contribuţiilor financiare ale statelor membre, la presiunea ministrului apărării american, Jim Mattis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel