NATO dotează armata Republicii Moldova: Aceste capabilități vor contribui la gestionarea diferitelor situații de criză
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Armata Republicii Moldova va beneficia de un sprijin non-letal din partea Alianței Nord-Atlantice.

Republica Moldova va beneficia de un pachet de asistență non-letal din partea Alianței Nord-Atlantice, potrivit responsabililor din Ministerul Apărării Naționale de la Chișinău, scrie Deschide.

Potrivit deciziei luate la Bruxelles, NATO va spori cooperarea cu Republica Moldova în vederea fortificării rezilienței instituțiilor naționale față de noile provocări și combaterii amenințărilor hibride, inclusiv promovarea comunicării strategice și diplomației publice pentru combaterea dezinformării.

„Această asistență, în formă de consultanță, instruire și capabilități, urmează să contribuie la modernizarea sectorului de apărare și securitate al Republicii Moldova, inclusiv la sporirea rezilienței și capacității naționale de gestionare a diferitelor situații de criză”, a menționat Valeriu Mija, secretar de stat la Ministerul Apărării.

Valeriu Mija a mai spus că decizia politică de a extinde cooperarea cu Republica Moldova a fost aprobată în iunie 2022 la summit-ul NATO din Madrid. Documentul prevede cooperarea în dezvoltarea capacităților de apărare și securitate ale Republicii Moldova, cu accent pe modernizarea forțelor armate, fortificarea apărării cibernetice, precum și consolidarea integrității instituționale și dezvoltarea profesională a funcționarilor publici din sectorul securității și apărării naționale.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că NATO va oferi un pachet de asistență non-letală și că sprijinul oferit vine după ce au existat solicitări din partea Chișinăului. Oficialul NATO spus că Rusia a pornit un război hibrid împotriva Republicii Moldova, folosind toate instrumentele din arsenal pentru a destabiliza situația la Chișinău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel