Data publicării:

NATO asigură Ucraina că ajutoarele vor continua să apară, simultan cu cele pentru Israel. Stoltenberg: Nu avem luxul de a alege

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Membrii NATO l-au asigurat miercuri pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că vor menține ajutorul militar pentru Kiev, pe măsură ce aceasta se pregătește pentru încă o iarnă în plin război, chiar dacă atenția Occidentului este concentrată și asupra consecințelor atacului Hamas asupra Israelului, transmite Reuters.

Șefii apărării au dat asigurări în timp ce Zelenski a vizitat sediul NATO la Bruxelles pentru prima dată de la lansarea invaziei totale a Rusiei asupra Ucrainei.

Vizita sa a avut loc în contextul tulburărilor violente din Orientul Mijlociu și a tulburărilor politice din Congresul SUA, care a blocat aprobarea ajutorului pentru Ucraina.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că are încredere că membrii alianței militare vor continua să sprijine Ucraina, deoarece acest lucru servește intereselor lor de securitate.

"Afirmăm că avem capacitatea și forța de a gestiona simultan diferite provocări. Nu avem luxul de a alege doar o amenințare și o provocare", a adăugat el.

Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a transmis un mesaj similar.

"Vom continua să sprijinim atât eforturile din Ucraina, cât și eforturile din Israel", a declarat Austin jurnaliștilor.

Zelenski nu e sigur pe promisiunile Occidentului

După participarea la o întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei condus de SUA, format din aproximativ 50 de țări care sprijină Kievul, Zelenski a salutat asigurările, dar a recunoscut existența unui grad de incertitudine.

"Am întrebat dacă sprijinul lor va fi mai mic decât în prezent", a spus Zelenski reporterilor. "Partenerii au spus 'nu', dar cine știe cum va fi? Cred că nimeni nu știe."

Zelenski a subliniat necesitatea Ucrainei de a primi mai multe sisteme de apărare antiaeriană în perspectiva atacurilor rusești asupra rețelei energetice în timpul iernii, precum și artilerie și muniție pentru a permite forțelor sale să continue lupta în sezonul rece.

Ucraina a început o contraofensivă în vara trecută pentru a încerca să recâștige teritoriu în sud și est, dar până acum nu a reușit să obțină avansuri semnificative în rețeaua de fortificații și câmpuri minate ale Rusiei.

"Apararea antiaeriană de iarnă este o parte semnificativă a răspunsului la întrebarea când se va încheia acest război și dacă se va încheia în mod echitabil pentru Ucraina", a declarat Zelenski.

Occidentul vrea să își demonstreze angajamentul prin fapte

Stoltenberg a subliniat că există o serie de noi promisiuni de ajutor militar pentru a arăta că membrii NATO rămân angajați față de Kiev.

Austin a anunțat miercuri un nou pachet de apărare de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include muniție de apărare antiaeriană și arme pentru contracararea dronelor rusești.

Washington a furnizat 44 de miliarde de dolari pentru a aproviziona Kievul cu zeci de tancuri, mii de rachete și milioane de gloanțe, dar sprijinul scade în rândul americanilor din ambele partide principale.

În ajunul întâlnirii, Germania a anunțat un nou "pachet de iarnă" în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, care include noi sisteme de apărare antiaeriană, în timp ce un grup condus de Regatul Unit format din mai multe țări a anunțat ajutor pentru dezamorsarea minelor.

Zelenski a obținut, de asemenea, promisiuni de avioane de vânătoare F-16 din partea Danemarcei și Belgiei, deși acestea sunt programate pentru livrare abia în 2025.

Zelenski compară acțiunile Rusiei cu cele ale Hamas

Zelenski a făcut comparații explicite între președintele rus Vladimir Putin și gruparea islamistă palestiniană Hamas.

"Teroriștii precum Putin sau Hamas încearcă să țină țările libere și democratice ostatice și vor puterea", a spus el.

Rusia a negat că ar viza civili și a dat vina pe Occident pentru războiul din Ucraina, spunând că nu a avut altă opțiune decât să lanseze ceea ce numește o "operațiune militară specială" acolo. Moscova respinge sugestiile din partea Ucrainei că Moscova caută să inflameze situația din Orientul Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel