Data publicării:

NATO anunță exerciții nucleare: ”Amenințările nucleare ale președintelui Putin sunt periculoase”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

NATO urmează să desfășoare exercițiile anuale regulate de descurajare nucleară săptămâna viitoare, pe fondul amenințărilor repetate ale președintelui rus de a folosi arme nucleare.

”Acesta este un antrenament de rutină care are loc în fiecare an pentru a menține descurajarea în siguranță, sigură și eficientă”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Euractiv.

”Amenințările nucleare voalate ale președintelui Putin sunt periculoase și iresponsabile”, a spus el, adăugând că „Rusia știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu poate fi purtat niciodată”.

Exercițiul anual, denumit ”Steadfast Noon”, va implica 14 membri NATO și avioane cu capacitate nucleară, dar nu implică nicio bombă activă. 

Scopul exercițiului este de a se asigura că personalul și echipamentele relevante ale alianței sunt pregătite pentru cel mai rău scenariu și, în contextul actual, să ofere un ”sentiment de securitate” membrilor alianței, spun diplomații NATO.

”Monitorizăm îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei”, a adăugat Stoltenberg. ”Nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei, dar rămânem vigilenți”. Exercițiile, totuși, coincid cu escaladarea recentă a amenințărilor lui Putin de a folosi arme nucleare.

Rusia este cea mai mare putere nucleară din lume, pe baza numărului de focoase nucleare: are 5.977 de focoase, în timp ce Statele Unite au 5.428, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

Întrebat dacă nu cumva este momentul greșit pentru a continua cu un astfel de exercițiu, Stoltenberg a spus că ”ar trimite un semnal foarte greșit acum dacă am anula brusc un exercițiu de rutină, planificat de lungă durată, din cauza războiului din Ucraina”.

”NATO este pregătită pentru orice amenințare, orice atac (…) și o amenințare nucleară. Acest lucru era important înainte de invadarea Ucrainei și a devenit și mai important după”, a spus Stoltenberg. ”Asigurându-ne că avem descurajare și apărare credibile, contribuim la reducerea riscului de escaladare”, a adăugat el.

NATO, ca organizație în sine, nu deține arme nucleare acestea rămânând sub controlul a trei state membre nucleare, SUA, Marea Britanie și Franța.

Un raport scurs din 2019 a dezvăluit locațiile bazelor de arme nucleare ale SUA și ale NATO din Kleine Brogel în Belgia, Büchel în Germania, Aviano și Ghedi-Torre în Italia, Volkel în Țările de Jos și Incirlik în Turcia.

Prezența armelor provine dintr-un acord din perioada Războiului Rece din anii 1960, menit să descurajeze Uniunea Sovietică.

Citește și:

Stoltenberg (NATO): Putin eșuează în Ucraina. Lukașenko ar trebui să oprească complicitatea Belarusului în acest conflict ilegal

„În timp ce Rusia recurge din ce în ce mai mult la atacuri oribile și nediscriminatorii asupra civililor și a infrastructurii critice, președintele Putin eșuează în Ucraina”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă, în ajunul unei reuniuni a miniștrilor apărării din NATO, organizată la Bruxelles, scrie Reuters.

Stoltenberg a spus că NATO va organiza săptămâna viitoare exercițiul său anual de descurajare nucleară. Mai mult, NATO monitorizează îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei. „Nu am văzut nicio schimbare în postura Rusiei, dar rămânem vigilenți”, a menționat Stoltenberg.

Șeful NATO a mai spus că organizația și-a dublat numărul de grupuri de luptă în estul alianței.

„Aliații sporesc, de asemenea, securitatea în jurul instalațiilor cheie și intensifică schimbul de informații”.

„Vom lua măsuri suplimentare pentru a ne consolida rezistența și a ne proteja infrastructura critică, iar atacul deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât”, a mai afirmat șeful NATO.

Stoltenberg a mai precizat că Ucraina a avut „impulsul” în război, iar Rusia „recurge din ce în ce mai mult la atacuri oribile și nediscriminatorii împotriva civililor și a infrastructurii critice. Președintele Putin a început acest război. El trebuie să îl încheie prin retragerea forțelor sale din Ucraina. Iar președintele Lukașenko ar trebui să oprească complicitatea Belarusului în acest conflict ilegal”, a punctat Stoltenberg.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel