
O companie din Brooklyn care produce combustibil pentru avioane doreşte să aducă meniul astronauţilor la un alt nivel, informează Reuters. Air Company a ajuns în finala unui concurs sponsorizat de NASA, ce a avut ca scop încurajarea și dezvoltarea unor tehnologii de generaţie viitoare pentru acoperirea nevoilor alimentare ale astronauţilor.
Oamenii de știință s-au gândit să recicleze dioxidul de carbon expirat de astronauţii din spaţiu pentru a obţine nutrimente pe bază de drojdie. La ce ar folosi asta? La fabricarea shake-urilor proteice care ar putea hrăni echipajele aflate în misiuni în spaţiu pe termen lung. „Este cu siguranţă un produs mai nutritiv decât Tang”, a declarat cofondatorul şi directorul tehnic al companiei newyorkeze, Stafford Sheehan, făcând referire la celebra băutură la plic.
Proteine din carbon
Iniţial, Sheehan, care deţine un doctorat în chimie fizică la Universitatea Yale, a dezvoltat o tehnologie de conversie a carbonului ca o metodă de a produce alcool de puritate ridicate pentru combustibil de avioane, parfumuri şi vodcă.
Concursul „Deep Space Food Challenge”, găzduit şi sponsorizat de NASA, l-a adus pe Stafford Sheehan în punctul în care şi-a adaptat invenţia pentru a produce nu alcool, ci proteine, carbohidraţi şi grăsimi comestibile, în baza aceloraşi principii. Băutura astfel rezultată, bazată pe o proteină unicelulară, are consistenţa unui shake proteic obţinut din zer, a precizat cofondatorul companiei newyorkeze.
Stafford Sheehan a comparat aroma acestuia cu cea de „seitan”, un produs care aduce a tofu şi este obţinut din gluten extras din grâu. „Seitan” îşi are originea în gastronomia Asiei de Est şi a fost adoptat de vegetarieni ca substitut al cărnii. Pe lângă băuturile proteice, acelaşi proces poate fi utilizat şi pentru a produce mai mulţi înlocuitori bogaţi în carbohidraţi pentru pâine şi paste.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Cu cât cresc pensiile. Cine va primi mai mulți bani pe noua formulă de calcul
- Soluția disperată la care recurge Orianda, soția lui Călin Donca, pentru a-și putea crește cei cinci copii / video
- Festivalul de bun must şi pastramă după gust își deschide porțile joi, 5 octombrie, în Capitală
- Deținerea unui termometru cu mercur este ilegală. Tudor Ciuhodaru spune ce trebuie să faci dacă îl ai acasă
- Topul țărilor unde sunt plecați românii. Ce spun datele recensământului privind mobilitatea populației
- BANCUL ZILEI: Surpriza unui pescar...
- Cât a ajuns să fie prețul cerut pentru o garsonieră în Buzău. Clujul rămâne în urmă în acest ritm
- Zodia sfătuită să ia decizii pe plan profesional în această săptămână. Daniela Simulescu: Luați inițiativă și se vor întâmpla lucruri / video
- Răspunsul unui parlamentar USR pentru un român care i-a zis: „Pe vremea lui Ceaușescu era mai bine. Aveam fabrici și uzine. Acum nu mai avem nimic”
- Șumudică face spectacol în Turcia. Gaziantep este salvată