NASA şi SpaceX speră că următoarea capsulă americană pentru astronauţi va fi lansată la începutul anului 2020
Astronauţii americani ar putea fi lansaţi în spaţiu de pe teritoriul Statelor Unite - pentru prima dată după 2011 - cel mai probabil în primul trimestru al anului 2020, a anunţat administratorul general al NASA, joi, cu ocazia unei vizite efectuate la o uzină a companiei private SpaceX, partener al agenţiei spaţiale americane, informează AFP.
Compania SpaceX, condusă de antreprenorul Elon Musk, construieşte pentru NASA capsula Crew Dragon pentru a asigura legătura între Terra şi Staţia Spaţială Internaţională (ISS), însă dezvoltarea acestui vehicul spaţial a acumulat întârzieri, în special după explozia unei capsule în timpul testării la sol a motoarelor sale, în luna aprilie. Întârzierile au generat o serie de tensiuni publice între NASA şi SpaceX, dar Elon Musk a declarat joi, primindu-l pe administratorul general al NASA, Jim Bridenstine, la uzina companiei sale din Hawthorne, o suburbie a metropolei Los Angeles, că noul vehicul spaţial va fi livrat la baza Cape Canaveral din Florida până la sfârşitul acestui an.
'Dacă totul va funcţiona normal, se va întâmpla în primul trimestru al anului viitor', a declarat Jim Bridenstine în faţa jurnaliştilor, referindu-se la lansarea primei misiuni cu echipaj la bord a capsulei Crew Dragon. 'Însă nu ne vom asuma riscuri inutile, deoarece siguranţa astronauţilor noştri şi succesul misiunii reprezintă prioritatea numărul unu', a adăugat el, alături de cei doi astronauţi selectaţi pentru acel prim zbor spaţial, Bob Behnken şi Doug Hurley.
Printre obstacolele care rămân de trecut se află noi testări ale propulsoarelor, dar şi ale paraşutelor, al căror design a fost revizuit în urma unor teste cu rezultate nesatisfăcătoare. 'Paraşutele par a fi simple, însă conceperea lor nu este simplă deloc. Vrem să reuşim 10 teste înainte de a trimite astronauţi în spaţiu', a precizat Elon Musk. După retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, NASA depinde în totalitate de Rusia pentru a-şi trimite echipajele de astronauţi pe ISS, contra unui tarif de 85 de milioane de dolari pentru un loc la bordul capsulelor Soyuz.
Întârzierile acumulate în acest proiect erau deja de aproximativ trei ani atunci când SpaceX a reuşit o primă misiune cu o capsulă Crew Dragon fără echipaj uman la bord, în luna martie, după o lansare reuşită spre ISS şi o revenire cu succes pe Terra. Primul zbor cu astronauţi la bord ar fi trebuit să aibă loc în vara anului 2019, însă accidentul din aprilie a forţat SpaceX şi NASA să efectueze o nouă serie de teste suplimentare. 'Sincer, dacă nu se întâmplă nimic într-un program de teste, aş spune că programul de teste nu este suficient de riguros', a afirmat Elon Musk, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News