NASA răspunde teoriilor privind sfârșitul lumii - VIDEO
Pe baza unor preziceri maya, mulți oameni cred că lumea se va sfârși pe 21 decembrie 2012. Pentru a încerca să mai diminueze din panică, NASA oferă câteva răspunsuri la teoriile apocaliptice într-un videoclip dat publicității.
Autor: Patricia Bîea
NASA l-a ales pe Dan Yeomans, şeful programului Near-Earth Objects din cadrul Jet Propulsion Laboratory, pentru a răspunde ipotezelor apocaliptice populare pe Internet – total greşite potrivit NASA. Calendarul maya nu se încheie pe data de 21 decembrie 2012. Atunci este doar finalul unui ciclu şi începutul altuia. Ceva similar se întâmplă în cazul zilei de 31 decembrie: calendarul nostru ajunge la final, dar unul nou începe cu 1 ianuarie, a explicat Yeomans și reluat de Ora de Iasi.
O altă ipoteză se referă la o planetă imaginară, denumită Nibiru. Mulţi oameni cred că această planetă se apropie de Pământ din afara Sistemului Solar, urmând să intre în coliziune cu Terra în luna decembrie. Această planetă enormă despre care se presupune că s-ar apropia de Terra nu există. Dacă ar fi existat, am fi zărit-o de mult timp. Şi dacă această planetă ar fi invizibilă, am fi observat efectele gravitaţionale pe care le-ar fi avut asupra planetelor din apropiere. "Niciunul dintre miile de astronomi care urmăresc cerul zilnic nu a observat un asemenea efect", a spus Yeomans.
Yeomans a adăugat că este imposibil ca NASA să ascundă adevărul în acest caz. "Vă închipuiţi că miile de astronomi care studiază cerul ar fi putut ţine secret acest lucru de-a lungul anilor?", a întrebat retoric Yeomans.
O altă afirmaţie a celor ce cred că Apocalipsa va avea loc în acest an este aceea că axele Pământului se vor inversa pe 21 decembrie 2012. Axa de rotaţie a Pământului nu se poate modifica, deoarece orbita Lunii în jurul Terrei o stabilizează şi nu îi permite să se schimbe. În ceea ce priveşte câmpul magnetic al Pământului, acesta se schimbă la aproximativ 500 000 de ani, însă nu există nicio dovadă că acest lucru se va întâmpla în decembrie. Dacă s-ar schimba, ar dura câteva mii de ani. Iar acest eveniment nu ar crea o problemă pe Pământ, ar trebui doar să ne recalibrăm busolele.
Pentru a concluziona, Yeomans l-a citat pe celebrul astronom Carl Sagan, care susţinea că afirmaţiile extraordinare necesită dovezi extraordinare. Yeomans a adăugat că la începutul timpurilor au existat sute de mii de profeţii cu referire la sfârşitul lumii, însă, fără a se întâmpla ceva catastrofal, lumea fiind întreagă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News