Data actualizării:
Data publicării:

NASA, misiune spre asteroizi. Lansarea va avea loc în 2021

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
NASA
NASA

O misiune de pionierat a NASA spre un roi de asteroizi a primit undă verde pentru lansarea în 2021.

Prima misiune NASA spre un misterios roi de asteroizi, care se deplasează în jurul Soarelui în apropierea relativă a orbitei lui Jupiter, a trecut un important test de design (CDR - critical design review) la 18 octombrie şi a primit undă verde pentru demarare, în vederea lansării din 2021, informează miercuri Space.com, precizează Agerpres. 

Misiunea robotică Lucy, care urmează să viziteze şase asteroizi Troieni, a trecut testul CDR ce durează 4 zile şi în cadrul căruia experţi independenţi evaluează toate aspectele misiunii şi apoi se pronunţă dacă respectiva misiune poate sau nu să fie pusă în aplicare.

"Este o perioadă foarte emoţionantă pentru noi, pentru că trecem dincolo de faza de proiect şi începe construcţia propriu-zisă a sondei spaţiale", a declarat luni Hal Levison, de la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, principalul investigator al misiunii Lucy. "În sfârşit devine realitate!"

Asteroizii Troieni orbitează Soarele în două grupuri.

Unul, considerat "roiul conducător", deschide drumul în faţa lui Jupiter, iar celălalt grup se deplasează după Jupiter. Oamenii de ştiinţă susţin că aceşti asteroizi sunt rămăşiţe ale procesului de formare a planetelor din Sistemul Solar şi de aceea doresc să-i studieze de aproape.

"Aceste corpuri primitive ascund indicii vitale pentru descifrarea istoriei Sistemului Solar şi poate chiar cu privire la originile vieţii şi materialelor organice de pe Pământ", conform NASA.

Dacă totul va continua conform planului, Lucy va fi lansată în octombrie 2021, va orbita de două ori Pământul pentru a obţine un "asist gravitaţional" şi va survola primul asteroid dintre cei vizaţi în aprilie 2025. Acest asteroid, denumit (52246) Donaldjohanson, face parte din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter.

Apoi, Lucy va survola patru Troieni din "roiul conducător", la care va ajunge, pe rând, în august 2027, septembrie 2027, aprilie 2028 şi noiembrie 2028. Apoi sonda Lucy se va îndrepta spre Soare, va ocoli astrul şi se va îndrepta spre roiul aflat în spatele lui Jupiter, la care va ajunge în martie 2033.

Nicio altă misiune spaţială nu a vizitat vreodată atât de multe destinaţii aflate pe orbite independente, conform echipei misiunii Lucy.

Cum a fost ales numele acestei misiuni

Numele acestei misiuni a fost ales pornind de la celebra fosilă hominidă cu vechimea de 3,2 milioane de ani descoperită în Etiopia în 1974 de paleontologii Donald Johanson (al cărui nume a fost dat primului dintre asteroizii ce vor fi vizitaţi de sonda Lucy) şi Tom Gray. La fel cum descoperirea fosilei Lucy a făcut lumină asupra unor aspecte ale originilor umanităţii, sonda spaţială Lucy va strânge informaţii importante despre începuturile Sistemului Solar şi evoluţia acestuia.

Lucy face parte din programul Discovery al NASA, ce include misiuni de explorare ale sistemului solar cu bugete reduse. Misiunea Lucy dispune de un buget de maxim 450 de milioane de dolari, conform NASA.

Dintre misiunile programului Discovery mai amintim sonda marţiană InSight, telescopul spaţial Kepler, sonda Messenger trimisă spre Mercur şi sonda Dawn care a orbitat planetele pitice Vesta şi Ceres. O altă misiune din cadrul programului Discovery, Psyche, va fi lansată în 2022 pentru a explora misteriosul asteroid metalic cu acelaşi nume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel