NASA lansează o imagine spectaculoasă a centrului „violent” al Căii Lactee / FOTO
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay
NASA a lansat o nouă imagine uimitoare a centrului "violent" al galaxiei noastre, Calea Lactee, aflată la o distanță de 26.000 de ani lumină de Pământ. A fost nevoie de un an de muncă pentru a compune imaginea.

Potrivit NASA, fotografia a fost realizată folosind un colaj uriaş de date de la Observatorul de raze X Chandra al NASA şi radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud, arătând miliarde de stele și nenumărate găuri negre în centru sau inima Căii Lactee. 

Un astronom de la Universitatea din Massachusetts Amherst, Daniel Wang, a spus că a petrecut un an lucrând la imagine în timpul pandemiei Covid-19.

„Ceea ce vedem în imagine este un ecosistem violent sau energetic în centrul galaxiei noastre”, a spus Wang.

"Există multe rămășițe de supernove, găuri negre și stele de neutroni acolo. Fiecare punct sau caracteristică a razelor X reprezintă o sursă de energie, dintre care majoritatea sunt în centru", spune omul de știință.

Wang, ale cărui descoperiri au fost publicate recent în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, a adăugat că galaxia este ca un ecosistem în sine.

Cu toate acestea, datorită distanței sale mari de Pământ (26.000 de ani lumină), este dificil să înțelegem cu adevărat ce se întâmplă, chiar și cu instrumente puternice precum observatorul cu raze X Chandra.

"Care este cantitatea totală de energie produsă în centrul galaxiei? Cum este produsă și transportată? Și cum reglează ecosistemul galactic?", se întreabă Wang.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel