Data publicării:

NASA lansează doi sateliţi miniaturali pentru a supraveghea uraganele. Scurtează de şase ori timpul de supraveghere

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

NASA a lansat doi sateliţi pe orbită pentru a supraveghea evoluţia uraganelor. 

Doi sateliţi miniaturali ai NASA folosiţi pentru a observa evoluţia uraganelor din oră în oră au decolat luni din Noua Zeelandă, la bordul unei rachete a companiei americane Rocket Lab, notează AFP.

Racheta Electron, care aparţine categoriei micro-lansatoarelor şi are doar 18 metri înălţime, a decolat la ora locală 13.00 (01.00 GMT) din Mahia, în nordul Noii Zeelande, potrivit Rocket Lab.

Cei doi sateliţi, de tip CubeSat, cântăresc doar aproximativ cinci kilograme şi vor evolua la o altitudine de aproximativ 550 de kilometri. O nouă rachetă urmează să fie lansată peste vreo două săptămâni, din nou de către Rocket Lab, transportând alţi doi sateliţi pentru a completa această constelaţie de mici dimensiuni.

Acesta va avea apoi capacitatea de a reveni la fiecare oră deasupra uraganelor (sau taifunurilor din Pacific), faţă de o frecvenţă de şase ore în prezent. Misiunea a fost numită TROPICS, scrie Agerpres.

Informaţiile vor putea ajuta la îmbunătăţirea prognozelor meteo



Aceşti sateliţi vor permite oamenilor de ştiinţă să nu mai "vadă doar ce se întâmplă la un moment dat (...), ci să vadă cu adevărat cum se schimbă lucrurile din oră în oră", a explicat în cursul unei conferinţe de presă Will McCarty, cercetător la NASA.

"Vom avea întotdeauna nevoie de sateliţi mari", a adăugat el. "Dar ceea ce putem obţine din această misiune sunt informaţii suplimentare celor de la sateliţii emblematici pe care îi avem deja", potrivit omului de ştiinţă.

Aceste informaţii culese despre precipitaţii, temperatură şi umiditate vor putea ajuta la îmbunătăţirea prognozelor meteo, în special unde va atinge ţărmul uraganul şi cu ce intensitate şi, astfel, să se pregătească mai bine eventualele evacuări ale populaţiilor care trăiesc pe litoral.

"Numeroase organizaţii, cum ar fi Centrul Naţional pentru Uragane din SUA şi Joint Typhoon Warning Center, sunt pregătite să primească imaginile noastre pentru a-i ajuta să-şi ţină meteorologii informaţi", a spus Ben Kim, de asemenea, un oficial NASA.

Pe termen lung, o mai bună înţelegere a formării şi evoluţiei acestor furtuni va permite îmbunătăţirea modelelor climatice.

Iniţial, constelaţia trebuia să aibă şase sateliţi în loc de patru, dar primii doi s-au pierdut din cauza defectării unei rachete a companiei americane Astra la scurt timp după decolare anul trecut.

Odată cu încălzirea suprafeţei oceanelor, uraganele (sau taifunurile) devin mai puternice, avertizează oamenii de ştiinţă.

Uraganul Ian, care a devastat Florida în 2022, a făcut zeci de victime şi singur a provocat pagube de peste 100 de miliarde de dolari, de departe cel mai costisitor dezastru meteorologic din lume anul trecut. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel