NASA, avertisment înfricoșător despre un asteroid care ar putea aduce sfârșitul lumii. "Ucigașii de planete"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
NASA, avertisment înfricoșător despre un asteroid care ar putea aduce sfârșitul lumii. "Ucigașii de planete" / Foto: Pixabay, de Lixxe
NASA, avertisment înfricoșător despre un asteroid care ar putea aduce sfârșitul lumii. "Ucigașii de planete" / Foto: Pixabay, de Lixxe
Un cercetător de la NASA spune că este posibil ca un asteroid să aducă sfârșitul lumii.

Omul de știință de la NASA, James Garvin, spune că am subestimat dimensiunile craterelor formate în urma impactului unui asteroid de Pământ și că asteroizii masivi lovesc, de fapt,  planeta noastră mult mai des decât se credea anterior, scrie Daily Star.

Se preconizează că în viitor asteroizii "ucigași de planete" vor lovi Pământul, în medie, o dată la 600.000 până la 700.000 de ani. 

Noile analize ale lui James Garvin, cercetător șef al Centrului Goddard Space Flight Centre al NASA, sugerează că impactul rocilor spațiale, cu diametrul de peste 800 de metri, ar putea fi de trei ori mai frecvent decât se estima anterior. Un obiect de o asemenea dimensiune, pe lângă faptul că ar provoca distrugeri masive, ar arunca în spațiu o masă uriașă din atmosfera planetei.

"Ar fi în gama de lucruri serioase care se întâmplă", spune Garvin.

Un asteroid ar fi suficient pentru a aduce sfârșitul lumii

Munca sa se bazează pe o reevaluare a dimensiunilor craterelor cunoscute din întreaga lume. Lucrările lui Garvin sugerează că multe dintre ele sunt mult mai mari decât estimările originale, iar trei dintre ele au mai puțin de un milion de ani. El crede că aceste cratere masive de pe Pământ ar fi putut fi uzate de vreme, ceea ce duce la o subestimare a dimensiunii obiectului care le-a cauzat.

Presupunând că noile date ale lui Garvin sunt corecte, fiecare dintre aceste trei explozii ar fi provocat o explozie mult mai violentă, în comparație cu cea mai mare armă nucleară detonată vreodată.

O explozie de această dimensiune ar arunca o parte considerabilă a atmosferei Pământului în spațiu. Deși acest lucru nu este la fel de dramatic precum furtuna de foc la nivel mondial care a marcat sfârșitul dinozaurilor, este mai mult decât suficient pentru a aduce sfârșitul lumii, așa cum o cunoaștem în prezent.

"Ar fi foarte înfricoșător"

Garvin acceptă că mai sunt multe de făcut înainte ca studiile sale inițiale asupra craterelor să fie acceptate ca fapt științific. "Nu am dovedit nimic", subliniază el.

Anna Łosiak, cercetător de cratere la Academia Poloneză de Științe, a declarat pentru Science că este puțin probabil ca structurile circulare identificate în cercetarea lui Garvin să fie adevărate inele de crater.

Însă, dacă acestea se dovedesc a fi așa cum a explicat cercetătorul, spune ea, "ar fi foarte înfricoșător, deoarece ar însemna că nu înțelegem deloc ce se întâmplă - și că există o mulțime de roci spațiale care ar putea veni și provoca o catastrofă".




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel