NASA are nevoie de o sumă suplimentară de 20-30 de miliarde de dolari pentru a trimite oameni pe Lună în 2024
NASA consideră 'realizabil' obiectivul fixat de Casa Albă de a trimite astronauţi americani pe Lună în anul 2024, a asigurat marţi Jim Bridenstine, administratorul agenţiei spaţiale americane, confirmând însă că aceasta va avea nevoie de '20-30 de miliarde de dolari suplimentari pe cinci ani' pentru a reuşi în această misiune, informează AFP.
Profitând de prezenţa sa la Salonul internaţional al aeronauticii şi industriei spaţiale, organizat la Bourget (oraş din Regiunea Pariziană, n.r.), Jim Bridenstine a explicat proiectul american ce vizează trimiterea unor noi echipaje de oameni pe Lună, inclusiv trimiterea în premieră a unei femei, în 2024. Acest calendar accelerat a derutat anumite agenţii spaţiale naţionale, care s-au declarat însă dispuse să colaboreze cu NASA la această misiune.
'Este important să accelerăm, pentru că există două riscuri pentru o agenţie spaţială. Primul este unul tehnic, iar NASA şi partenerii ei ştiu foarte bine să se debaraseze de acest risc', a declarat reprezentantul american la o masă rotundă la care au participat directorii principalelor agenţii spaţiale mondiale (inclusiv din China), organizată de agenţia franceză CNES. 'Al doilea risc este riscul politic, cel care ne-a împiedicat să fim pe Lună în prezent (...) Cu cât programele sunt mai întinse în timp, cu atât rişti modificări ale priorităţilor, ale bugetului, ale Congresului', a argumentat Jim Bridenstine.
'Deci, dacă doreşti să te debarasezi de acest risc politic, trebuie să acţionezi mai repede. În 2024 vom avea o femeie şi un bărbat pe Lună. Iar în 2028, vom rămâne acolo într-o manieră durabilă'. În contextul în care Barack Obama a anulat în 2010 ambiţiosul program Constellation lansat de predecesorul său, George W. Bush, ce prevedea o revenire a americanilor pe Lună, preşedintele Donald Trump a semnat în 2017 o directivă prin care a cerut NASA să trimită din nou oameni pe suprafaţa satelitului natural al Terrei. Iniţial, lansarea a fost fixată pentru 2028. Însă în acest an, în martie, Casa Albă a accelerat brusc calendarul acestei misiuni. 'Este realizabil', a dat asigurări Jim Bridenstine. NASA lucrează de mai mulţi ani la mega-racheta SLS şi capsula Orion, care va găzdui la bordul ei echipaje de astronauţi.
Agenţia americană se va baza şi pe industria privată pentru a transporta elemente ale unei mini-staţii spaţiale pe orbita lunară. Rămâne de rezolvat problema modulului de asolizare, care va avea sarcina de a-i duce pe astronauţi pe Lună şi de a-i aduce apoi de acolo până pe staţia de pe orbită, şi care nu a fost deocamdată finanţat. 'Cele 20-30 de miliarde de dolari pentru cinci ani reprezintă sumele adiţionale de care avem nevoie în principal pentru acest modul de asolizare', a precizat Jim Bridenstine. Va accepta însă Congresul american această nouă cerere bugetară? Directorul NASA se declară foarte încrezător în această chestiune.
'Lucrez în fiecare zi pentru a construi un sprijin bipartizan (republican, dar şi democrat). Vrem să lăsăm acest proiect în afara politicii', a adăugat Jim Bridenstine, fostul reprezentant republican al statului Oklahoma. 'Vom trimite prima femeie pe Lună şi toată lumea, din ambele tabere, este interesată ca acest lucru să se realizeze', a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News