NASA a renunţat să mai ia legătura cu robotul Spirit, rătăcit pe Marte. Curiosity se pregăteşte de plecare
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

NASA a renunţat oficial să mai încerce să ia legătura cu robotul Spirit, ultimul contact cu micul laborator ambulant trimis pe Planeta Roşie fiind stabilit acum 14 luni, odată cu venirea iernii pe Marte.

Spirit s-a înţepenit în nisip în mai 2009, dar comunicarea cu NASA s-a pierdut în urmă cu mai bine de un an (22 martie 2010), la venirea iernii marţiene. Miercuri, inginerii agenţiei spaţiale americane au renunţat la încercările de a mai lua legătura cu robotul. Vehiculul a fost în funcţiune peste şase ani, după ce a ajuns pe Marte în ianuarie 2004 pentru o misiune de trei luni, conform planurilor iniţiale.

Imagine de pe robotul Spirit

Spirit a parcurs 7.73 kilometri, de 12 ori mai mult decât era planificat iniţial. Vehiculul a traversat o câmpie, a urcat urcat pante de 30 de grade înclinare şi a reuşit să mai parcurgă aproape un kilometru după ce roata din dreapta-faţă s-a blocat, în 2006.

Spirit este unul dintre cei doi roboţi pe care NASA i-a dus pe Marte în ianuarie 2004. În mod surprinzător, cel de-al doilea robot, Opportunity, continuă să funcţioneze, înaintând şi azi pe suprafaţa planetei.

În locul lui Spirit, va fi trimis pe Marte un alt robot, Curiosity, către sfârşitul acestui an, cel mai probabil în luna noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel