NASA a descoperit mai multe găuri negre. Sunt semne caracteristice ale coliziunilor galaxiilor
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Mai multe găuri negre au fost descoperite de astronomii de la NASA.

Două perechi de găuri negre supermasive din galaxii pitice aflate pe traiectorii de coliziune au fost depistate cu ajutorul Observatorului cu raze-X Chandra, aparţinând NASA, a anunţat agenţia spaţială americană, transmite joi Xinhua.

Aceasta este prima dovadă a unei astfel de întâlniri iminente, care oferă oamenilor de ştiinţă informaţii importante despre dezvoltarea găurilor negre în universul timpuriu, potrivit NASA. Galaxiile pitice, prin definiţie, conţin stele cu o masă totală mai mică de aproximativ 3 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Astronomii au bănuit de multă vreme că galaxiile pitice fuzionează, în special în universul relativ timpuriu, pentru a se dezvolta în galaxiile mai mari văzute astăzi. Cu toate acestea, tehnologia actuală nu poate observa prima generaţie de fuziuni ale galaxiilor pitice, acestea fiind extraordinar de greu de depistat la distanţe mari, conform NASA, scrie Agerpres.

Semne caracteristice ale coliziunilor galaxiilor

Noul studiu a depăşit aceste provocări prin implementarea unei analize sistematice a observaţiilor profunde ale observatorului Chandra şi comparându-le cu datele în infraroşu de la misiunea Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) a NASA şi cu datele optice de la Telescopul Canada-Franţa-Hawaii.

Astronomii americani au căutat perechi de surse de raze X strălucitoare în galaxii pitice care se ciocnesc drept dovadă a existenţei a două găuri negre şi au descoperit două exemple.

O pereche se află în roiul de galaxii Abell 133, situat la 760 de milioane de ani lumină de Pământ. Celălalt se află în roiul de galaxii Abell 1758S, la aproximativ 3,2 miliarde de ani lumină distanţă. Ambele perechi prezintă structuri care sunt semne caracteristice ale coliziunilor galaxiilor, potrivit NASA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel