Data publicării:

Nancy Pelosi renunţă la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook Nancy Pelosi
Foto: Facebook Nancy Pelosi

Se retrage Nancy Pelosi?

Nancy Pelosi, influenta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, şi-a anunţat joi intenţia de a nu-şi mai asuma acest post în următorul legislativ rezultat după alegerile de la mijlocul mandatului, în urma cărora republicanii au obţinut majoritatea în Cameră, transmite Agerpres.

Pelosi (82 de ani) a precizat că va rămâne membră a Camerei Reprezentanţilor, reprezentând San Francisco.

Preşedintele Joe Biden a transmis imediat după anunţ un comunicat în care salută în Nancy Pelosi o "apărătoare ferventă a democraţiei".

Ea a "apărat democraţia noastră de insurecţia violentă şi sângeroasă din 6 ianuarie" 2012, a adăugat Biden, referindu-se la asaltul de la Capitoliu.

Nancy Pelosi este "preşedinta Camerei Reprezentanţilor cea mai importantă din istoria noastră", a asigurat liderul de la Casa Albă.

Fără îndoială, câștigurile obținute în Congres de către republicani în scrutinul parlamentar îi vor da mari bătăi de cap președintelui Biden, atât pe plan intern, cât și internațional. Rezultatul neașteptat de strâns al alegerilor, care a smuls un mare oftat de ușurare în tabăra democraților, îi oferă însă liderului de la Casa Albă posibilitatea de a se menține ferm la comandă, în special pe scena externă, acolo unde, în general, interesele celor două partide converg, după cum notează Jurnalul. Republicanii fuseseră considerați, anul acesta, marii favoriți, atât în sondajele de opinie, cât și prin prisma faptului că, în mod tradițional, în politica americană, alegerile de la jumătatea mandatului se încheie cu un vot de blam pentru liderul Casei Albe și partidul pe care acesta îl reprezintă. 

Orientul Mijlociu, mărul discordiei?

Printre domeniile de dezacord între democrați și republicani se numără Iranul. În ultimii doi ani, republicanii s-au opus categoric eforturilor lui Biden de a revigora Acordul Nuclear Internațional din 2015, negociat de democratul Barack Obama, din care SUA s-au retras ulterior, unilateral, la dorința fostului președinte republican Donald Trump. Acesta din urmă a calificat de altfel tratatul drept cel mai prost acord internațional încheiat vreodată de Casa Albă. 

În momentul de față, demersurile diplomatice inițiate de Biden în această privință se află în impas, liderii clerici ai Iranului fiind preocupați doar de reprimarea protestelor interne majore care au cuprins întreaga țară. 

În schimb, republicanii ar putea încheia o alianță strategică cu o altă figură revenită pe scena politică, fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, care, la vremea respectivă, a condus mișcarea de opoziție față de politica de apropiere de Teheran, promovată de către Obama.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel