Data actualizării:
Data publicării:

Nadeș, satul retrocedat în totalitate. Instanța SCHIMBĂ întreaga DECIZIE

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Justitia
Justitia

Magistraţii Judecătoriei Balş au admis cererile de revizuire formulate în cazul terenurilor din satul arădean Nadăş de către comisiile locală şi judeţeană de fond funciar. Ei au decis să schimbe în totalitate sentinţa Judecătoriei Ineu din 2006, prin care se stabilea reconstituirea în favoarea familiei Colţeu a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure. 

"Admite cererile de revizuire formulate de revizuenţii Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad şi Comisia Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Tauţ . (...) Schimbă în totalitate sentinţa civilă nr. 657/2006 a Judecătoriei Ineu pronunţată în dosarul nr.457/2006 în sensul că respinge plângerea formulată de intimaţii (n.r. Coţeu Viorica şi Colţeu Mihai Alexandru) reclamanţi împotriva hotărârilor Comisiei Locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Tauţ şi Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Arad ca neîntemeiată", se arată în sentinţa pronunţată pe 20 septembrie de Judecătoria Balş. 

Sentinţa pronunţată de magistraţii din Balş poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile. 

În vara anului 2017, familia Colţeu, care susţinea că trebuie să moştenească aproape 9.000 de hectare de teren în extravilanul satului arădean Nadăş, după prezentarea unui certificat de moştenitor, dovedit ulterior a fi fost falsificat, a pierdut, irevocabil, procesul la instanţa supremă. 

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins în luna iunie 2017, definitiv, contestaţiile membrilor familiei Colţeu, după ce judecătorii Curţii de Apel Timişoara au desfiinţat certificatul de moştenitor la solicitarea procurorilor DNA, care au constatat că acesta fusese falsificat. 

În baza respectivului document, în 2006, familia Colţeu fusese împroprietărită de Judecătoria Ineu cu 8.762 de hectare de păduri şi terenuri ce aparţineau satului Nadăş. 

Acțiune stopată de DNA

În decembrie 2016, Curtea de Apel Timişoara a stopat acţiunea familiei Colţeu, după ce a fost sesizată de Direcţia Naţională Anticorupţie. 

În urma deciziei irevocabile de joi, localnicii din localitatea Nadăş pot solicita pe calea legală terenurile ce le-ar fi aparţinut înainte de naţionalizări. 

Procesul dintre localnici şi familia Colţeu a durat peste zece ani. 

Totul a început în anul 2006, când Judecătoria Ineu a admis o plângere a soţilor Viorica şi Mihai Colţeu, prin care aceştia cereau anularea unor hotărâri din 2005 ale Comisiei judeţene şi Comisiei locale Tauţ pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. 

La acel moment, judecătoria a stabilit reconstituirea în favoarea familiei Colţeu a dreptului de proprietate în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădiri sau alte construcţii aflate pe acestea. 

Trei ani mai târziu, familia pusă în posesie a intabulat suprafaţa dobândită în instanţă. 

În anul 2014, DNA Timişoara a descins la cabinetele notariale care au perfectat actele familiei Colţeu, dar şi la Ocolul silvic privat din Nadăş. Procurorii DNA au stabilit urmare unor expertize grafoscopice că o parte din documentaţia ce a stat la baza acestei retrocedări a fost falsificată, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel