N-o să mai mănânci niciodată crenvurști! Iată ce conţin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Gravidele nu ar trebui să mănânce crenvurşti / Foto: Pexels
Gravidele nu ar trebui să mănânce crenvurşti / Foto: Pexels
Sunt gustoşi, sunt săţioşi, sunt adoraţi de cei mici la micul dejun, se prepară rapid şi uşor iar dacă mai pui lângă şi nişte muştar sau un ketchup dulce...aproape că n-ai ce să le reproşezi. De pui, de porc sau chiar de curcan, crenvurştii rămân în preferinţele românilor. Ce nu ştiaţi, însă, e că dincolo de rozaliul apetisant se află o listă întreagă de ingrediente periculoase, agenţi sintetici şi aditivi care dau gust dar şi... boli.

După definiţia "ca la carte", crenvurştii sunt mezeluri din carne, sub formă de cârnat subţire, din carne de vită şi slănină tocate foarte fin şi trase în maţe de oaie sau membrane din material plastic, cel mai adesea prezentate în pereche. Denumirea este e origine germană, de la Krenwürstchen. Se servesc calzi, cu muştar sau cu murături ori cu salate. Iar dacă sunt nemțești, alunecă cel mai bine cu bere. Lăsând dicţionarul deoparte, după ce vei afla ce conţin cu adevărat, te vei îngrozi! Mărcile cele mai slabe calitativ conţin, de regulă, foarte multă slănină şi agenţi de îngroșare. Nu ţi se pare nimic în neregulă cu asta? Citeşte mai departe!

De zece ori mai ieftini decât carnea

Pe lângă aditivii cu rol de legare  şi conservare a compoziţiei, faimoşii crenvurşti mai conţin şi resturi mecanice de separator ca ciocuri şi gheare pe care nu ai să le vezi niciodată, evident, pe lista de ingrediente. Apetisant, nu? Crenvurştii reprezintă, în fapt, o tocătură din resturi de carne, tendoane, şoric, slănină, carne dezosată sau tocătură obţinută din tendoane. Are până la 40% grăsime, care predispune la îngrăşare şi la creşterea nivelului de colesterol. Totul este amestecat cu apă şi o serie de conservanţi nocivi, coloranţi şi arome, pentru obținerea pastei rozalii, frumos ambalată şi atât de des întâlnită pe mesele iubitorilor de carne. Astfel, produsul rezultat nu este nimic altceva decât un aliment procesat mecanic, de zece ori mai ieftin decât carnea obişnuită, îmbogăţit cu o serie de substanţe care dau volum. Sunt plini de grăsimi care ne pot îmbolnăvi de boli cardiovasculare.

Consumul în exces de crenvurşti predispune la leucemie şi tumori pe creier

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii de Sud din Los Angeles au ajuns la concluzia că tinerii care consumă mai mult de trei crenvurşti pe săptămână, sunt de zece ori mai expuşi în faţa riscului de a face leucemie, decât cei care nu au consumat deloc. Printre substanțele dăunătoare pe care le conțin crenvurștii, se numără nitritul de sodiu (care ajută la păstrarea intactă a culorii), trifosfați de potasiu și sodiu (care acționează ca stabilizatori și dau textură produsului), carmin (Colorant care poate provoca reacții alergice), polifosfați (emulsificatori şi stabilizatori ce menţin textura crenvurștilor). Potrivit unor studii din domeniu, crenvurștii ar trebui scoși complet din dieta gravidelor. Cercetările au arătat că, femeile gravide care au mâncat crenvurști de mai multe ori pe săptămână, au născut copii care aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta tumori pe creier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel