Data actualizării:
Data publicării:

N-ai intrat la liceul pe care ți-l dorești? Prof. Univ. Georgeta Pânișoară explică de ce nu e o pagubă / video

Autor: Valentina Miu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Prof. Univ. Georgeta Pânișoară de la Facultatea de Psihologie și Științele Educație din cadrul Universității din București a vorbit la emisiunea „Parenting 101: Pentru tine și copilul tău” de pe DC News TV, realizată de Narcis Neagoe, despre motivația școalară la copii.

„Motivația este extrem de importantă pentru că ne reglează comportamentul spre a ne duce spre scop. Nu întotdeauna ne vizualizăm scopurile, nu întotdeauna avem forța să ne ducem spre ele și atunci putem să spunem că este mecanismul psihic, care ne susține, ne direcționează, ne reglează pentru a ne duce spre acel scop pe care ni-l propunem. Este foarte important alături de alte procese reglatorii. Aș aminti atenția, pentru că vorbim atât de mult de atenție și că în ziua de astăzi, copiii nu mai au atenție, mai vorbim de voință, perseverență și, de asemenea, toate procesele afective sunt din categoria aceasta, a mecanismelor reglatorii.”, a spus profesorul universitar Georgeta Pânișoară. 

Și pentru că mai sunt doar două luni, până la examenele naționale,  profesorul universitar a vorbit și despre acest aspect:

„Recompensa în sine este chiar intrarea la liceul dorit, deci acela este scopul. Asta ar fi motivația de apropiere, deci ne ducem spre un scop: liceul. Ar putea fi în egală măsură și o motivație de evitare, să evit eșecul, evit să am acest eșec care ar arăta multe lucruri negative despre mine. Este și o presiune, pentru că de multe ori, părinții au un scop foarte rigid, spun că vor un anume liceu. Copiii urmează acel vis într-un fel sau altul, pentru că li s-a inoculat acel vis. Atunci când ne centrăm pe un anume liceu, nu vedem că poate un alt liceu este relativ la același nivel și acolo avem mai multe opționale interesante, poate avem profesori mai buni, în altă parte. Nu știm ce ne așteaptă la alt liceu. Ideea este că trebuie să vedem și alte variante, întotdeauna.”, a precizat profesorul universitar Georgeta Pânișoară. 

„Pot fi atâtea variante de câștig în viață, chiar dacă nu ai intrat la un anume liceu. Drumul te poate duce, dacă ești motivat, dacă ai un scop și pe parcurs, la 20-25-30 de ani, îți poți schimba cariera, poți să întâlnești oameni deosebiți care să te ajute în acea carieră. Poți face lucruri fantastice, care, la 14 ani nu sunt foarte vizbile.”, a mai declarat profesorul universitar Georgeta Pânișoară. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel