Data publicării:

Myanmar, lovitură de stat. Raportorul ONU, "îngrozit". "Astfel de acţiuni au precedat mereu ucideri şi arestări"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
A treia noapte consecutivă fără acces la internet în Myanmar
A treia noapte consecutivă fără acces la internet în Myanmar

Raportorul special al ONU pentru Myanmar, Tom Andrews, a emis marţi un avertisment, declarându-se îngrozit de riscul escaladării violenţei la trei săptămâni după lovitura de stat militară. 

În timp ce protestatarii împotriva loviturii de stat urmează să se adune din nou miercuri în marile oraşe, aşa cum se întâmplă de câteva zile, raportorul special al ONU a tras un semnal de alarmă.

"Mă tem de o nouă creştere a violenţei în Myanmar miercuri, pe o scară mai mare decât ceea ce am văzut după preluarea ilegală a puterii pe 1 februarie", a spus Andrews.

În declaraţia sa, Tom Andrews a mai spus că "a primit informaţii că au fost trimişi soldaţi din zonele periferice în Yangon", capitala economică a ţării, unde se adună manifestanţii.

"În trecut, astfel de mişcări de trupe au precedat ucideri, dispariţii şi arestări în masă. Sunt îngrozit la ideea că, ţinând cont de confluenţa acestor două mişcări, protestele masive planificate şi convergenţa trupelor, militarii ar putea fi pe punctul de a comite crime şi mai grave împotriva poporului din Myanmar", a mai transmis acesta.

Preşedintele statului Myanmar, judecat în secret



Andrews a mai spus că a "auzit că un proces secret" intentat liderei Aung San Suu Kyi şi fostului preşedinte Win Myint a început în această săptămână.

Avocatul fostului şef al guvernului civil, Khin Maung Zaw, a anunţat marţi că o a doua acuzaţie a fost adusă clientului său. El a mai informat că cei doi urmează să apară într-un proces prin videoconferinţă pe 1 martie.

Andrews a cerut comunităţii internaţionale să facă presiuni asupra generalilor şi "să convingă junta că mitingurile planificate pentru miercuri trebuie să poată avea loc fără arestări sau violenţe".

"Reprimarea continuă a libertăţilor fundamentale şi a drepturilor omului pentru poporul birmanez trebuie să se încheie imediat", a adăugat emisarul special al ONU.

De asemenea, el a cerut companiilor străine să întrerupă legăturile cu Myanmar dacă generalii "continuă pe această cale violentă", scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel