Muzica lăutărească, secerată de COVID-19 în doar o săptămână. Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă, dependenți de oxigen și MIRACOLE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
COVID-19 a îngenunchiat muzica lăutărească din România. Doi dintre cei mai mari artiști ai țării au murit, una se luptă din răsputeri cu virusul nemilos.

Muzica lăutărească a avut urcușuri și coborâșuri de-a lungul vremurilor, pentru că odată cu apariția noilor stiluri de muzică, a fost lasată pe plan secund de cele mai multe ori și dată uitării de generațiile tinere. 

Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă sunt numele care au scris istorie în ultimii zeci de ani în muzica românească și pe care, astăzi, îi pierdem din cauza unui virus nemilos. Odată cu moartea lor, ia sfârșit o pagină de aur a culturii muzicale din România. 

Doi buni prieteni, doi artiști compleți ce au împărțit scena pentru bucuria publicului, au trecut în neființă în condiții învăluite de multe coincidențe. 

Muzica lăutărească pierde doi mari artiști, la fix o săptămână distanță, într-o zi de vineri

Coincidență sau nu, Cornelia Catanga și Nelu Ploieșteanu au murit la o săptămână distanță, ambii într-o zi de vineri, ambii din cauza COVID-19 și a faptului că au refuzat spitalizarea, deși aveau comorbidități, iar starea lor nu era una tocmai bună. 

Din cauza vremurilor și a restricțiilor impuse, ambii artiști vor avea partea de înmormântări identice. 

În urmă cu câteva zile, Cornelia Catanga a fos condusă pe ultimul drum de o mână de oameni, cei din familie, fără un priveghi, fără ca familia și fanii să o poată plânge, înmormântată dezbrăcată și cu sicriul sigilat deoarece era pozitivă la COVID-19. 

În aceleași condiții, cel mai probabil, conform protocolului, va avea loc și înmormântarea lui Nelu Ploieșteanu.

Gabi Luncă, în stare critică, respiră cu ajutorul unui plămân artificial

Gabi Luncă, veterană a muzicii lăutărești, a fost diagnosticată cu COVID-19 de mai bine de două săptămâni, iar starea ei nu e una tocmai bună.

Potrivit Antena Stars, Gabi Luncă respiră cu ajutorul unui plămân artificial la care este conectată de mai multe zile, iar familiei nu i-a mai rămas decât să se roage pentru marea artistă.  

Fiica cea mică a cântăreței a mărturisit că nu mai este nimic de făcut în cazul mamei sale, că s-a făcut tot ce se poate din punct de vedere medical și omenește și că le-a mai rămas doar credință și așteptarea unei minuni. În plus, a mai spus că starea de sănătate a mamei sale este destul de nesigură și oscilantă, motiv pentru care nu se pot bucura atunci când aud despre o ameliorare. 

Gabi Luncă, în stare critică, respiră cu ajutorul unui plămân artificial. Fiica artistei: S-a făcut tot ce se putea

Cornelia Catanga, o viață demnă de un scenariu de film

Cornelia Catanga a murit pe data de 26 martie 2021, la vârsta de 63 de ani, la Spitalul Universitar din Capitală, după ce a intrat în stop cardio-respirator. 

Una dintre cele celebrele cântărețe de muzică lăutărească din România și una dintre cele mai mari voci de etnie romă, Cornelia Catanga s-a născut în data de 9 martie 1958, în județul Buzău. Povestea de viață a artistei este demnă de un film. Presărată cu o mulțime de probleme, Cornelia Catanga a reușit să treacă de-a lungul anilor peste tot, cu capul sus, făcând ce știe mai bine, să cânte, să-și încânte publicul. 

Cornelia Catanga, de la nașterea prematură, la moartea în sărăcie. Povestea reginei lăutarilor care s-a stins în liniște, departe de scenă

Nelu Ploieșteanu, dramă după dramă, mascată de iubirea pentru muzică și public

După mai multe probleme de sănătate peste care a trecut cu ajutorul miracolelor primite de la Dumnezeu, maestrul a suferit una dintre cele mai mari pierderi. 

În anul 2018, Mihăiță, fiul lui, a murit la doar 32 de ani, după ce a fost diagnosticat, încă de la vârsta de 2 luni, cu tetrapareză spastică și cu encefalopatie.

"Am plâns o perioadă lungă şi apoi ne-am resemnat. Dimineaţa ne ducem cu toţii să-l pupăm, să vorbim cu el. Este bibelou Mihăiţă, este dependent de soţia mea. Ea nu a mai ieşit din casă de 26 de ani, dar nu s-a plâns nici un moment. I-a dat Dumnezeu putere. Drama aceasta este crucea vieţii ei", povestea Nelu Ploieșteanu în trecut.

Nelu Ploieșteanu, ultima dorință înainte de a fi intubat. Ce i-a spus fiicei, medicii fac anunțul: Pronosticurile sunt sumbre

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel