Muzică de film cu Orchestra Națională Radio, la Sala Radio
Vineri, 16 iunie 2016, ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul la o spectaculoasă incursiune într-un gen care nu se regăsește de multe ori în programele de stagiune: muzica de film.
Vineri, 16 iunie 2016, ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul la o spectaculoasă incursiune într-un gen care nu se regăsește de multe ori în programele de stagiune: muzica de film. La pupitrul dirijoral se va afla Lubnan Baalbaki, iar solistul serii va fi pianistul și compozitorul Rami Khalifé.
Seara va debuta cu piesa în primă audiție Stories pentru pian și orchestră, compusă chiar de solistul invitat, Rami Khalifé. Programul va continua cu o selecție de compoziții aflate pe coloana sonoră a unor filme care au scris istoria cinematografiei: fragmente din The Magnificent Seven de Elmer Bernstein, marșul din Superman, de John Williams, fragmente din Mihai Viteazul, de Tiberiu Olah. Seara se va încheia spectaculos cu Suita din Star Wars, compusă de același John Williams, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori de muzică de film, cu un palmares impresionant: 5 premii Oscar, 4 premii Golden Globe, 7 premii ale Academiei Britanice de Film și 23 de Premii Grammy, fiind cea mai premiată personalitate după Walt Disney.
Dirijor, compozitor, violonist şi un remarcabil interpret al lăutei, Lubnan Baalbaki a studiat vioara la Conservatorul din Liban, iar ulterior a ales România ca destinație pentru formarea sa ca dirijor, la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Horia Andreescu. Din 2012 Lubnan Baalbaki este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban.
Cunoscut pentru modalitatea excepţională de a reinterpreta muzica clasică, Rami Khalifé este absolvent al prestigioasei şcoli Juilliard din New York, iar în timp a colaborat cu numeroase orchestre din Europa, Statele Unite, Africa și Asia. A compus lucrări pentru orchestre simfonice și a semnat coloana sonoră pentru muzică de film şi documentare.
LUBNAN BAALBAKI
Dirijor, compozitor, violonist şi un remarcabil interpret al lăutei, Lubnan Baalbaki ni se dezvăluie ca un muzician într-o permanentă căutare a celor mai profunde sensuri ale muzicii.
Înconjurat din fragedă copilărie de un anturaj artistic de excepţie prin familia sa alcătuită din pictori, muzicieni, actori şi nu numai, Lubnan Baalbaki a descoperit tainele muzicale studiind vioara la Conservatorul din Liban. A ales apoi România ca destinaţie pentru a-şi urma visul de a deveni dirijor, urmând cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijat cu maestrul Petre Sbârcea şi compoziţie cu Szegő Péter. Formarea sa artistică a continuat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Horia Andreescu. Pasionat de arta dirijorală, a ales să participe în mod constant la cursuri de măiestrie dirijorală susţinute de Colin Metters, Kurt Masur şi Christian Badea.
Cu o gândire plurivalentă, atentă şi interesată de înţelegerea fenomenului artistic, Lubnan Baalbaki a decis să îşi continue cercetarea despre psihologia artei dirijorale, iarîn anul 2017 aceasta s-a concretizat primind titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, sub coordonarea lui Dan Dediu.
Experienţa sa artistică însumează colaborări cu Filarmonica din Queretaro, Orchestra Filarmonică din Mexico City, Opera Română Timişoara şi orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Bacău, Arad şi Ploieşti.
Din anul 2012 Lubnan Baalbaki este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban, a înfiinţat mai apoi prima Orchestră de Tineret a Libanului, alături de ambele orchestre susţinând concerte în Liban şi nu numai.
RAMI KHALIFÉ
S-a născut la 25 septembrie 1981, într-o familie de muzicieni în care tatăl său este distinsul muzician Marcel Khalifé, iar mama sa, celebra solistă Yolla Khalifé, în mijlocul unui dur şi devastator război civil din Liban. Cunoscut pentru modalitatea excepţională de a reinterpreta muzica clasică, Rami Khalifé este absolvent al prestigioasei şcoli Juilliard din New York, iar în timp a colaborat cu numeroase orchestre precum Globalis Orchestra, Qatar Philharmonic Orchestra, Liverpool Philharmonic Orchestra.
Rami Khalifé a efectuat turnee de concerte în Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, Asia, Canada, Europa, Australia, concertând la Kennedy Center din Washington, Sydney Opera House, Opera din Qatar, Place des Arts din Montréal, Dar el Opera din Damasc, Queen Elizabeth Hall, Salle Pleyel, UNESCO Palace din Beirut.
Palmaresul său artistic este cât se poate de divers, şi totodată îndrăzneţ, pornind de la înregistrarea unui CD cu muzică de Prokofiev, până la concerte cu muzică improvizată, colaborări cu tatăl său, Marcel Khalifé şi ansamblul Al Mayadine. Latura sa de compozitor se manifestă prin scrierea unor lucrări pentru orchestre simfonice, producerea de coloane sonore pentru muzică de film şi documentare, la care se adaugă o intensă activitate artistică alături de grupul AUFGANG. Publicaţia the Daily Star îi face un elogiu, care reuşeşte să surprindă în câteva cuvinte, personalitatea sa complexă: un muzician de un extrem calibru şi expresie pură...ce realizează un ocol experimental de la norma zilelor noastre şi în lumea relativ conformistă a compoziţiei clasice...,este prin excelenţă «nou».....
A compus două concerte pentru pian, un requiem, un concert pentru violoncel şi orchestră, lucrări pentru orchestră inclusiv Tunnel to the Moon, toate acestea fiind interpretate în premieră alături de Qatar Philharmonic Orchestra. Lucrarea Stories a fost comandată de Orchestra de Cameră din Philadelphia, urmând a fi cântată la sfârşitul acestui an.
RamiKhalifé deţine două compact discuri, apărute în anul 2016, Turbulences (realizat împreună cu ansamblul AUFGANG) şi Stories înregistrat cu Qatar Philharmonic Orchestra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News