Data actualizării:
Data publicării:

Muzeul Satului Dimitrie Gusti, invitație la Târgul de Pâine la seceratul grâului

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti vă invită în perioada 23-24 iulie 2022 la “Târgul de pâine la seceratul grâului" .

Alegeri prezidentiale 2024

”Este un eveniment care ne va aduce împreună în jurul unei felii de pâine. „În lume există oameni atât de înfometați, încât nu există altă formă prin care îl pot găsi pe Dumnezeu decât într-o felie de pâine”, spunea Mahatma Ghandi.

„Pâinea, un element definitoriu în civilizația umană. Așa cum s-a născut o civilizație a orezului, tot astfel avem o civilizație a grâului în care pâinea joacă rolul central. Cerealele și pâinea au modelat de mii de ani viețile oamenilor, că bază indispensabilă a existenței umane, a culturii și civilizației. Știm cu toțîi că dincolo de întrebuințarea să că aliment de bază în istoria popoarelor, pâinii ii sunt atribuite valențe divine, în credința iudaică și creștină, această fiind asociată cu însăși Viața. «Pâinea noastră cea spre ființă» face parte din rugăciunea Tatăl Nostru, rostită cu speranță de milioane de oameni care împărtășesc aceeași credință”, declara conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Vom afla împreună tradițiile popoarelor în ceea ce privește cultivarea grâului și realizarea pâinii de la  reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în România, de la reprezentanții uniunilor minorităților naționale, brutari, meșteri artizani.

Pentru a ști mai multe despre felul în care pe vremuri se cultiva, se secera, se depozita grâul și mai apoi se facea pâinea, vă invităm îtr-un tur ghidat specializat, intitulat: Drumul pâinii în Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.Ghid prin satul de altădată ne va fi dr. Rusalin Ișfănoni, cercetător etnolog.

Despre tradiții și păstrarea lor este vorba și în filmul documentar „Focul viu”, realizat de Camelia Moise cu sprijinul Consiliului Județean Suceava.

Nu vor lipsi muzica, dansul și voia bună. Ne vor incanta si ne vor canta Ansamblul Uniunii Rusilor Lipoveni din Romania si Ansamblul Folcloric ”Cununa Carpaților” al Centrului Național de Artă ”Tinerimea Română”si grupul vocal ”Dor, doruleț” al Școlii de Muzică Populară Românească, coordonatori: prof. Alin Rusu și prof. Narcisa Băleanu.

Programul Târgului de Pâine la seceratul grâului, 23 - 24 iulie 2022

Sâmbătă, 23 iulie 2022

11.00 Pâinea. Hrană. Sănătate                                                                        (Gospodăria Jurilovca)

Atelier demonstrativ de frământat pâine realizat de Daniel Ion - Casa del Pan

13.00 In vino veritas...                                                                                                                                                            (Pajiște Han)

Prezentarea colecției de vinuri ”Pietroasele”

Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa

Facultatea de Horticultură, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti

13.30 Ca în Delta Dunării...                                                                                  (Scena Dumitra)

Spectacol muzical susținut de Ansamblul Uniunii Rușilor Lipoveni din Romania

14.00 Hai la brâu, la brâu, la brâu... și la secerat de grâu!                                                    (Scena Dumitra)        

Ansamblul Folcloric ”Cununa Carpaților” al Centrului Național de Artă ”Tinerimea Română”

16.00 Lansare film documentar Focul Viu - Partea I                       (Sala Victor Ion Popa)

Documentar realizat de Camelia Moise cu sprijinul Consiliului Județean Suceava

09.00 – 19.00 Târgul meşterilor populari

Târguieşte: ii, țesături, podoabe, flori, oale, linguri, icoane, măşti!

9.00 - 19.00 Expoziția ”Pâinea” - Ana Negru

9.00 - 19.00 Târgul de pâine - Pajiște Han cu participarea:

Ambasadei Republicii Democrate Congo în România, Ambasadei Republicii Irak în România, Ambasadei Republicii Islamice Iran în România, Ambasadei Statelor Unite Mexicane în România, Ambasadei Republicii Islamice Pakistan în România, Ambasadei Spaniei în Romania

Uniunii Elene din România, Comunității Rușilor Lipoveni din România, Uniunii Ucrainenilor din România

Duminică, 24 iulie 2022

11.00 Pâine cu maia                                                                                       (Gospodăria Jurilovca)

Atelier de pâine cu maia realizat de Ana Negru – Brașov - cu înscriere prealabila la [email protected]

12.00 Drumul pâinii în Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” (tur ghidat specializat)

Coordonator - dr. Rusalin Ișfănoni, cercetător etnolog

*tur ghidat pentru publicul larg, fără înscriere în prealabil. Locul de întâlnire - intrarea din Șos. Kiseleff 28. Taxa - pe baza biletului de intrare în muzeu. Relații suplimentare - [email protected].

13.30 Ca în Delta Dunării...                                                                                  (Scena Dumitra)

Spectacol muzical susținut de Ansamblul Uniunii Rușilor Lipoveni din Romania

14.00 Dorurile noastre toate...                                                                                            (Scena Dumitra)

Grupul vocal ”Dor, doruleț” al Școlii de Muzică Populară Românească

Coordonatori: prof. Alin Rusu și prof. Narcisa Băleanu

09.00 – 19.00 Târgul meşterilor populari

Târguieşte: ii, țesături, podoabe, flori, oale, linguri, icoane, măşti!

9.00 - 19.00 Expoziția ”Pâinea” - Ana Negru

9.00 - 19.00 Târgul de pâine - Pajiște Han cu participarea:

Uniunii Elene din România, Comunității Rușilor Lipoveni din România, Uniunii Ucrainenilor din România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel