Data publicării:

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, reacţie după jaful din Olanda. Piesele de tezaur aveau asigurare "perete la perete"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Cultura
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei anunţă că avea 24 de piese împrumutatate expoziţiei de la Muzeul Drents, din Olanda, unde a avut loc un jaf de proporţii în noaptea de vineri spre sâmbătă. 

"Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) îşi exprimă profundul regret faţă de incidentul grav petrecut la Muzeul Drents din Assen (Olanda), unde, în dimineaţa de 25 ianuarie 2025, o parte din tezaurul dacic expus în cadrul expoziţiei "Dacia ! Regatul aurului şi argintului" a fost furată. Ne exprimăm solidaritatea faţă de colegii din Olanda şi România care depun eforturi pentru recuperarea acestor piese de patrimoniu inestimabil.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a participat la această expoziţie internaţională, organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României, cu sprijinul Ministerului Culturii, şi găzduită de Muzeul Drents din iulie 2024 până în ianuarie 2025", transmite instituţia printr-un comunicat de presă.

24 de piese împrumutate, dar niciuna nu a fost furată


"Din colecţiile noastre au fost împrumutate 24 de piese excepţionale, dintre care amintim:

- Două diademe de aur din tezaurul de la Şărmăşag, din perioada târzie a Epocii Bronzului.
- Brăţară şi elemente de colier din aur, din tezaurul de la Boarţa, Hallstatt.
- Trei fibule de argint din tezaurul de la Cojocna, La Tene şi un torques, descoperit la Sânger, din perioadă La Tene.
- Unelte de orfevrier şi tipare din atelierul de prelucrare a bijuteriilor de la Pecica, din perioadă La Tene.
Inel de logodnă din aur, descoperit la Cristeşti, din perioada romană.

Conform informaţiilor actuale, piesele împrumutate din colecţia MNIT nu se află printre cele sustrase în urma jafului", se mai arată în comunicat.

Piesele au fost asigurate

"Pentru acest proiect, MNIT a colaborat îndeaproape cu Muzeul Naţional de Istorie a României, respectând toate standardele internaţionale de securitate. Sistemele de protecţie din Muzeul Drents au fost evaluate ca fiind corespunzătoare, iar piesele au beneficiat de o poliţă de asigurare "perete la perete, " care acoperă riscuri precum transportul, furtul şi distrugerea.

MNIT rămâne alături de partenerii săi din Olanda şi România în eforturile de recuperare a bunurilor culturale furate şi continuă să colaboreze cu autorităţile şi organizaţiile internaţionale implicate", completează Marcu Felix, Manager MNIT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel