Data publicării:

Pe sicriul regelui nu stă coroana originală. Precizări de la MNIR

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Cultura
WhatsApp
foto: romaniaregala.ro
foto: romaniaregala.ro

Muzeul Naţional de Istorie a României precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare, coroana de oţel a regilor României, aflată în colecţia MNIR, este obiect de tezaur. La funeralii se foloseşte o copie fidelă.

Precizarea MNIR vine ca urmare a unor articole publicate în presa scrisă în ultimele zile şi a comentariilor stârnite de acestea în spaţiul public cu privire la faptul că la ceremonia funerară a regelui Mihai I nu este utilizată coroana de oţel a regilor României, aflată în colecţia muzeului şi clasată în categoria juridică Tezaur.

În acest context, într-un comunicat transmis vineri Agerpres, Muzeul Naţional de Istorie a României menţionează prevederile legale reglementate în Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil (Capitolul III - Păstrarea, depozitarea şi asigurarea securităţii bunurilor culturale mobile, art. 23), potrivit cărora '(1) Proprietarii, titularii altor drepturi reale sau ai dreptului de administrare, precum şi deţinătorii cu orice titlu ai bunurilor culturale mobile clasate au următoarele obligaţii: e) să nu utilizeze şi să nu permită utilizarea acestor bunuri în orice alte scopuri care le-ar periclita integritatea sau le-ar expune pierderii, deteriorării ori sustragerii'.

'Dorim să menţionăm faptul că Muzeul Naţional de Istorie a României nu a primit din partea organizatorilor funeraliilor nicio solicitare de împrumut a coroanei de oţel a regilor României. Împrumutul bunurilor culturale mobile se supune unei proceduri speciale, fiind necesară avizarea din partea Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. În condiţiile în care ni s-ar fi solicitat împrumutul coroanei, şi doar după verificarea tuturor condiţiilor de păstrare a acesteia, puteam parcurge această procedură. Ne arătăm cele mai profunde regrete asupra faptului că funeraliile Regelui Mihai I sunt folosite ca prilej de transmitere a unor informaţii eronate care vizează Muzeul Naţional de Istorie a României. Prezentăm încă o dată, pe această cale, condoleanţele noastre', se arată în comunicatul citat.

[citeste si]

Coroana de Oţel a României originală, care este clasată în categoria Tezaur şi se află în colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), nu poate fi folosită pentru ceremoniile funerare dedicate Regelui Mihai I pentru nu este prevăzut în legislaţie un astfel de scop, a declarat pentru presă directorul instituţiei muzeale, Ernest Oberländer-Târnoveanu. În locul acesteia este utilizată o copie fidelă, care face parte din colecţia Muzeului Peleş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel