Data publicării:

Muzeul Literaturii, activități on-line pentru perioada 13 - 19 aprilie 2020

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

În perioada 6 aprilie – 11 aprilie 2020 – în fiecare zi, de la ora 9.00, pe pagina de Facebook se vor posta scurte înregistrări realizate de muzeografii de la Casele Memoriale ale Muzeul Național al Literaturii Române (Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, Casa Memorială „Anton Pann”), sub genericul De la Case adunate... și iarăși la lume date, arată un comunicat MNLR.

„Vă propunem o serie de evocări, povestiri, tururi ghidate la Casele Memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române, încercând să vă dezvăluim memoriile unor oameni, locuri, obiecte, să apropiem publicul nostru mai mult de arhivele mai puțin cunoscute acestuia. Un mod de a readuce în casele urmăritorilor MNLR și muzeografii noștri, pe care mulți dintre ei i-au cunoscut, cu care s-au împrietenit poate sau pe care i-au îndrăgit de la distanță, care astăzi dezvăluie și ei parte din povestea lor personală. Acestea vor fi urcate în playlist-ul De la Case adunate… și iarăși la lume date disponibil accesând contul YouTube al MNLR, în arhiva audio on-line a MNLR disponibilă pe SoundCloud și pe site-ul www.mnlr.ro.

În perioada 13 – 19 aprilie 2020 – în fiecare zi, în intervalul orar 14.00 - 14.30, pe pagina de Facebook a MNLR, dar și pe site-ul www.mnlr.ro se vor face postări cu imagini de arhivă și texte, care valorifică exponate din patrimoniul muzeal, aparținând scriitorilor C.D. Zeletin, Gala Galaction, Tristan Tzara, Ion Vinea, Magda Isanos, dar și postări ale unor texte din ghidurile noastre de specialitate (expoziția de bază a MNLR, din str. Nicolae Crețulescu 8), respectiv fragmente audio și video.

În perioada 13 – 17 aprilie 2020 – Continuăm retrospectiva celor mai bune momente ale ultimelor trei ediții ale Festivalului Internațional de Poezie București, în fiecare zi, pe site-ul www.mnlr.ro, pe canalul nostru de YouTube, dar și pe pagina de Faceook a MNLR, în intervalul orar 18.00 – 20.00. Pentru perioada menționată avem în vedere ediția din 2017, respectiv 2019. Festivalul Internațional de Poezie București (FIPB) este un proiect cultural organizat de Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul financiar oferit de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Fiecare ediție a FIPB din ultimii ani a reunit peste 50 de evenimente, pe teme și formate diferite: de la întâlniri cu poeți, la lecturi publice, dezbateri, colocvii, spectacole de teatru și concerte, la maratoane de poezie, performance-uri, expoziții și evenimente dedicate profesioniștilor.

În perioada 6 – 11 aprilie 2020 – în fiecare zi, de la ora 23.00, pe pagina de Facebook se vor face postări cu imagini de arhivă și texte, materiale audio și video din arhivele celor 5 case memoriale administrate de Muzeul Național al Literaturii Române. Scoatem la iveală cele mai inedite obiecte de patrimoniu, materiale, informații, povești spuse de muzeografii noștri și vă invităm în lumea virtuală a unor case memoriale foarte specifice prin intermediul tururilor on-line disponibile pe site-ul www.mnlr.ro.

În perioada 13 -15 aprilie 2020, de la ora 21.00, pe pagina de Facebook a MNLR, continuăm seria Conferințelor de istoria artei cu „Paciurea și Brâncuși”, prezentată de criticul de artă Pavel Șușară, „Traseele patriomniului în Primul Război Mondial”, prezentată de Ioan Opriș, și „Unitatea pierdută a artelor”, cu același Pavel Șușară. Materialele pot fi accesate și de pe site-ul www.mnlr.ro.

Joi, 16 aprilie 2020, de la ora 21.00, vom difuza, pe contul nostru de YouTube, dar și pe pagina de Facebook a MNLR, documentarul „Scriitori români pe frontul războiului de reîntregire a neamului“, o producție MNLR. Au participat în linia frontului, sub diverse forme, 85 de scriitori din zone geografice diverse: Transilvania, Muntenia, Moldova, Basarabia, Bucovina. Prozatori, poeți, dramaturgi, dar și jurnaliști sunt prezentați în medalioane evocatoare având un numitor comun: credința în necesitatea actului lor, eroic și patriotic.

Vineri, 17 aprilie 2020, de la ora 21.00, vom difuza, pe contul nostru de YouTube, dar și pe pagina de Facebook a MNLR, documentarul „Scriitori evrei în Primul Război Mondial”. Deși după Primul Război Mondial li s-au adus acuzații de colaborare cu ocupantul, în realitate, exact la fel ca românii, evreii au avut opțiuni diferite în privința celor două tabere ale conflictului. Dacă unii au fost de partea Rusiei, alții au fost germanofili. Și la fel ca în cazul românilor, înclinația spre una sau alta dintre părți nu era dictată exclusiv de afinitățile culturale, ci și de teama de efectele unei victorii ale celeilalte părți din punctul de vedere al tendințelor expansioniste. Între scriitorii evrei activi în perioada războiului (mulți dintre ei și jurnaliști) s-au numărat Felix Aderca, Beno Brădișteanu, Isaac Peltz, Avram Steuerman- Rodion, Henric Sanielevici, Ion Trivale, I. Ludo, Barbu Nemțeanu, Barbu Lăzăreanu, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Eugen Relgis, Ion-Aurel Candrea, atitudinea lor față de război fiind una neunitară.

Miercuri, 14 aprilie 2020, continuăm proiectul Să vă spun o poezie!...

Un proiect care invită publicul tânăr al muzeelor noastre să recite o poezie, să se filmeze şi să ne furnizeze acest material pentru a-l posta pe reţelele noastre de socializare. Cei care vor dori, ne vor furniza şi câteva rânduri care să relateze experienţa lor în muzeele noastre, o mică amintire, impresie sau gând. Prin acest proiect ne propunem: să implicăm oamenii care au vizitat muzeele noastre în activităţile muzeului, fidelizând astfel vechii vizitatori; să facem audienţa să conştientizeze cât de deschise şi cât de aproape de public sunt muzeele noastre şi cum se leagă prietenii cu un muzeu; să descreţim frunţile celor care ne văd şi să îi apropiem de literatură; să creştem numărul de potenţiali vizitatori, aceste postări fiind totodată un bun instrument de marketing.

Vineri, 17 aprilie 2020, revenim cu concursul Secrete din alcov. Tuturor ne plac secretele, de aceea ne-am gândit să vă dezvăluim câteva detalii din viaţa scriitorilor români. Când oamenii depășesc împreună momente mai dificile, legăturile dintre ei se transformă. În această perioadă ne-am simțit aproape de vizitatorii noștri, de cititori, de toți cei care iubesc literatura. Astfel, vă propunem să descoperiţi, alături de noi, mici detalii ale vieților câtorva scriitori români pe un ton relaxat si apelând la umor, care ne vor face să ne reîntoarcem la a le citi sau a le reciti operele.

Vă invităm să participați la concursul nostru care se va desfăşura în fiecare zi de vineri, în perioada: 10 aprilie - 8 mai 2020. Câștigătorul desemnat al fiecărei zile, care va răspunde primul corect la întrebarea noastră, va fi oaspetele nostru la un tur ghidat gratuit în cadrul expoziției permenente din sediul N. Crețulescu nr. 8 și va primi un număr al prestigioasei reviste editate de MNLR Manuscriptum.

Sâmbătă, 18 aprilie 2020, de la ora 10.00, copiii și părinții sunt așteptați la primul eveniment on-line din această perioadă: un atelier-lectură despre bunătate, cu povești și teatru de păpuși. Propunerea noastră pentru această întâlnire moderată de Vasile Ernu este „Cartea bunătății”, scrisă de Cristina Andone. Atelierul durează o oră, dar mai putem rămâne puţin de vorbă, după placul inimii. Sunt disponibile doar 100 de locuri virtuale! Pentru a participa vă puteți pre-înregistra aici: https://zoom.us/meeting/register/vJ0qdOqorj4jWkVDK43AEqd4omb_uEUI-w”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel