Data publicării:

Muzeul "George Enescu" sărbătorește 131 de ani de la nașterea compozitorului

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Astfel, pe 18 august, în Tescani, "Duo Remember Enescu", alcătuit din Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, va interpreta lucrări de George Enescu şi Maurice Ravel pentru pian la patru mâini. Recitalul va fi urmat de vernisajul expoziţiei de pictură "Tescani 2012", de prezentarea proiectului de arte vizuale "TranceCultural al Asociaţiei Ephemair" şi de un recital susţinut de compozitorii Cătălin Creţu şi Gabriel Mălăncioiu, beneficiarii Burselor Enescu acordate de muzeu în acest an.

Pe 19 august, la Vila Luminiş din Sinaia, "Fundaţia Prietenii Muzicii Serafim Antropov" prezintă un recital în cadrul Festivalului Internaţional "Enescu şi muzica lumii". De asemenea, în cadrul proiectului expoziţional "Obiectul lunii" va fi expus bastonul lui Enescu.

În aceeşi zi, de la ora 18.30, la Palatul Cantacuzino de la Bucureşti, publicul este invitat la un recital şi la două expoziţii temporare, una cu desene ale Fortunei Mavromati Brulez închinate "Mâinilor Maestrului", iar cealaltă dedicată capodoperei enesciene "Oedipe". Recitalul cameral cu lucrări de George Enescu va fi susţinut de către Gabriel Croitoru (vioară), Christian Alexandru Petrescu (tenor) şi Verona Maier (pian). În program se regăsesc: "Balada pentru vioară cu acompaniament de pian, op. 4", "Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op.15", "Sonata a III-a pentru pian şi vioară «în caracter popular românesc», op. 25".

George Enescu (născut pe 19 august 1881, la Liveni, Botoşani - decedat pe 4 mai 1955, la Paris) este considerat unul dintre cei mai importanţi muzicieni români. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.

Potrivit biografiei sale postate pe site-ul Muzeului Naţional "George Enescu" din Bucureşti, George Enescu a început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, primind îndrumări muzicale de la părinţii săi şi de la un vestit lăutar, Niculae Chioru. De la vârsta de 5-6 ani datează primele sale încercări de compoziţie. Studiul profesionist al muzicii i s-a datorat, pentru început, profesorului Eduard Caudella.

Între anii 1888 - 1894, studiază la Conservatorul din Viena, avându-i ca profesori, printre alţii, pe Joseph Hellmesberger jr. (vioară) şi pe Robert Fuchs (compoziţie). La vârsta de 8 ani debutează ca violonist, presa vieneză numindu-l "un Mozart român".

După absolvirea Conservatorului din Viena, îşi continuă studiile la Conservatorul din Paris (1895 - 1899), sub îndrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioară), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet şi Gabriel Fauré (compoziţie).

Debutul său în calitate de compozitor, în condiţii excepţionale, datorat în parte protectoarei sale Elena Bibescu, are loc pe 6 februarie 1898, la Concertele Colonne din Paris, cu "Poema Română, op. 1". Admirat de regina Elisabeta a României (celebra protectoare a artei Carmen Sylva), este deseori invitat să cânte la Castelul Peleş din Sinaia. Enescu a compus mai multe lieduri, inspirat de câteva poeme ale reginei Carmen Sylva.

Din primii ani ai secolului al XX-lea datează compoziţiile sale mai cunoscute, cum sunt cele două "Rapsodii Române, op. 11 (1901 - 1902)", "Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9 (1903)", prima sa "Simfonie, în Mi b, op. 13 (1905)", "Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op. 15 (1908)".

Dirijează "Simfonia a IX-a" de Ludwig van Beethoven (pentru prima dată în audiţie integrală în România), compoziţii de Hector Berlioz, Claude Debussy, Richard Wagner, precum şi creaţii proprii: "Simfonia nr. 2 (1913)", "Suita pentru orchestră nr. 2 op. 20 (1915)". Peste Ocean a dirijat, începând din 1923, orchestre prestigioase, printre care Philadelphia Orchestra, Boston Orchestra, Chicago Symphony.

Printre ultimele sale creaţii se numără "Cvartetul de coarde op. 22 nr. 2", poemul simfonic "Vox Maris op. 31", "Simfonia de cameră op. 33".

George Enescu se stinge din viaţă în noaptea de 3 spre 4 mai 1955 şi este înmormântat în cimitirul Père Lachaise din Paris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel